5 tips om de juiste boeker/manager te vinden

5 tips om de juiste boeker/manager te vinden

De organisatie Poppunt van onze zuiderburen biedt ook een website vol informatie voor muzikanten. Zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen! We stuitten op dit artikel en aan de hand daarvan geven we je hierbij 5 tips voor het vinden van de juiste boeker/manager.

 

1. Doe zo veel mogelijk zelf

Als je aan optredens wilt komen, jezelf wilt promoten, je structuur en financiën op orde wil krijgen, en een plan voor de toekomst wil opstellen, dan gaat dat niet vanzelf. Deze dingen vragen tijd, geld, moeite en energie. Door zeker in de beginfase alles zelf te doen, leer je ontzettend veel. Allemaal kennis van onschatbare waarde die ervoor zal zorgen dat je later, als je met managers, boekers, labels moet onderhandelen, veel sterker in je schoenen staat.

 

 

Door zeker in de beginfase alles zelf te doen, leer je ontzettend veel

 

2. Verken de markt

Wat past het best bij je? Een goede vriend die het goed met je voor heeft maar die misschien niet over de nodige knowhow en netwerk beschikt? Een klein, independent bureau met maar enkele artiesten waardoor ze veel tijd aan jou kunnen besteden maar die geen grote strategie heeft? Of een groot bureau dat de nodige financiële reserve heeft om kleinere startende muzikanten te helpen, maar misschien minder tijd aan jou besteed?

Wat je ook kiest: ga altijd voor de kansen waar je je het beste bij voelt. En vooral: kan je op een normale, ongedwongen manier met hen praten of voel je toch een vorm van ‘ondergeschiktheid’?

 

 

Ga altijd voor de kansen waar je je het beste bij voelt

 

3. Geduld is een schone zaak

Vaak wachten boekers en managers een tijdje af en houden ze je in de gaten zonder dat je het door hebt. Hoe brengt deze band het er in een eerste fase van af? Bouwen ze aan hun repertoire, podiumpresentatie? Evolueren ze, of blijven ze hetzelfde doen? Hebben ze zelf een duidelijk idee van waar het naartoe moet? Vooral niet wanhopen dus als na het winnen van je eerste lokale wedstrijd de boekers of managers nog niet voor je deur staan.

 

4. Bevraag organisatoren en programmeurs

Als je in een eerste fase zelf voor je optredens zorgt, ga je op zoek naar plaatsen waar jij, met jouw muziek en op jouw niveau, aan de bak kan komen. Stel een lijstje samen van plaatsen waar jouw genre wordt geprogrammeerd. Aangezien vergelijkbare muziek als die van jou daar een plaats krijgt, is het zeer waarschijnlijk dat de plaatselijke programmeur vaak werkt met boekingskantoren of managementbureaus die soortgelijke artiesten als jezelf onder hun vleugels hebben. Vraag ze welke kantoren dat precies zijn en wie je daar het beste contacteert. Een gerichte vraag naar de juiste persoon doet veel meer dan een algemeen mailtje. Programmatoren die het goed met je voor hebben, zullen je ook kunnen zeggen wat de gevoeligheden of plus- en minpunten van de verschillende kantoren zijn. Dat helpt jou om de keuze te maken wie je precies gaat contacteren en wie niet.

 

 

Een gerichte vraag naar de juiste persoon doet veel meer dan een algemeen mailtje

 

5. Check de websites van andere bands

Je kunt ook onderzoek doen bij andere artiesten waar je je goed bij voelt, waar jij bij past en die op een gelijkwaardig niveau staan. Kijk op hun website en/of Facebook pagina of je iets kunt vinden over informatie van een boekings- of managementbureau.

 

>> Lees het Poppunt artikel hier <<

 

 

ebook-download-page-2.png

 

Gepubliceerd op 01/03/2019