afterpartees over nieuwe liedjes, live streamen en repeteren in corona-tijd

De Afterpartees speelden onlangs tijdens de 100e editie van The Isolation Sessions in de Effenaar, brachten nieuwe muziek uit én hebben een optreden gepland in Grenswerk. Hoe doen ze dat toch? Hoe zorgen ze dat dingen geregeld worden en hebben ze nog tips? Zeker! Check het hier:

 

Jullie hebben gespeeld tijdens de live stream van The Isolation Sessions in de Effenaar. Hoe was dat? En hebben jullie je nog specifiek hiervoor voorbereidt?

"Voor ons was het de eerste keer sinds december 2019 dat wie iets konden doen dat een beetje op een optreden leek. Het was het niet helemaal maar toch heel tof om te kunnen en mogen doen dus daar willen we Bob de Wit en crew heel erg voor bedanken.

 

We hebben ons niet speciaal voorbereid voor deze show omdat het een livestream is want in principe zou het op hetzelfde neer moeten komen, alleen wordt het gestreamd. Wel was het onze nieuwe (en oude) drummer Teun zijn eerste officiële show. Dus hebben we afgelopen weken alle nummers die hij niet kende erin gestampt zodat hij klaar zou zijn voor deze show.

 

Mochten er we ineens weer shows kunnen gaan spelen dan zijn we daar in ieder geval al klaar voor. Ook wel weer fijn."

 

 

 

Jullie hebben tijdens de crisis nieuwe liedjes uitgebracht. Hoe is dat bevallen? Denk je dat het juist goed of niet goed is om in deze tijden nieuw materiaal uit te brengen? Nog tips wat dat betreft?

"Eigenlijk is het altijd fijn om iets nieuws uit te brengen. Maakt niet uit wanneer. Tijdens de crisis misschien nog wel meer omdat je voor de rest niet veel meer te melden hebt als je geen shows kunt spelen.

 

Of het goed is om nu nieuw materiaal uit te brengen, daar is menig discussie over gevoerd, ook binnen onze band. Maar waar we eigenlijk altijd op uitkomen is dat we geen flauw idee hebben. Aan de ene kant is het dus goed om van je te laten horen, aan de andere kant is het lastig om bijvoorbeeld naar een album toe te gaan werken omdat je daarna waarschijnlijk te weinig shows kunt gaan spelen om dat nieuwe materiaal te kunnen laten horen. Maar wanneer je weer volop shows kunt gaan spelen kan ook niemand je zeggen. Iedereen denkt er uiteindelijk ook weer anders over maar mijn persoonlijke mening is, in onzekere tijden als deze, gewoon uitbrengen en op de korte termijn plannen maken. Dat maakt deze tijd dan ook wel weer spannend in die zin dat het de gebruikelijke stramienen door de war schopt."

 

 

 

Eind juli hebben jullie een show in Grenswerk. Veel bands zouden dolgraag optredens gepland hebben staan komende tijd. Hoe is dit zo gekomen en kunnen andere bands nog lering trekken uit hoe in deze tijden aan optredens te komen?

"We hadden de luxe dat we benaderd werden door Grenswerk om deze show te spelen dus hier heb ik eerlijk gezegd geen tips voor in deze tijden. Ik ben wel bang dat er qua programmering de komende tijd redelijk op safe gespeeld zal worden. Dat kan dan bijvoorbeeld betekenen dat podia minder gaan inzetten op nieuwe, onbekende bands en meer op bands waarvan ze weten dat ze wat kaarten verkopen. Dat kan dus wel slecht uitpakken voor beginnende artiesten."

 

Er mag weer worden gerepeteerd. Hoe vaak repeteren jullie? En waarom?

"Wij repeteren elke zaterdag, tenzij tijdig van te voren aangegeven met onderbouwing waarom het op een andere dag zou moeten. Want dan kan het in principe ook op vrijdagavond of zondag. Maar we vinden het belangrijk om elke week te repeteren om óf nieuwe nummers te schrijven óf aan de liveset te werken. Ook zien we elkaar doordeweeks niet veel dus het is goed om even dingen te kunnen bespreken. 

 

Hebben jullie tips voor bands om repetities nuttiger te maken?

"Een beetje voorbereiding helpt meestal wel om een repetitie nuttig te maken. Het is wel handig om vooraf af te spreken aan welk nieuw nummer je bijvoorbeeld gaat werken."

 

 

Let op voor de zin 'moeten we even kijken...', dat betekent dat er niets gaat gebeuren

 

 

Nog andere tips?

"We kwamen er de laatste tijd achter dat wanneer er iets geregeld of gedaan moest worden maar nog niet helemaal duidelijk wie dat ging doen of wat precies, dat we dan altijd zeiden: 'moeten we even kijken...'

 

Vervolgens gebeurde het dus nooit of werd het eindeloos uitgesteld. Sinds we daar achter zijn krijgen we veel meer gedaan.

 

Let dus op voor die zin. Dat betekent dat er niets gaat gebeuren en niemand zich verantwoordelijk voelt."

 

 

>> MIS GEEN TIPS MEER! KLIK HIER OM WEKELIJKS EEN NIEUWE MUZIKANTENTIP IN JE MAILBOX TE ONTVANGEN <<