muzikantentips; jouw stem in conditie houden

Terwijl de hele wereld op zijn kop staat, staat het leven van de muzikant stil. Geen werk, geen optredens en dus ook niet repeteren… Wat doet dit voor je stem en hoe zorg je ervoor dat je stem in goede conditie blijft in de periode dat je deze weinig tot niet gebruikt?

 

Allereerst die conditie, want dat is eigenlijk vrij simpel

Je stembanden zijn voor een groot deel spier en die moet je sterk houden. Hoe? Door deze goed en met grote regelmaat te gebruiken en dus te trainen. Zorg er dus voor dat je, ondanks het uitblijven van optredens en repetities, blijft oefenen en je stem op deze manier in goede conditie houdt.

 

strottenhoofd.jpg

 

Oefen je gehele stembereik, en pak het LaxVox (bubbel) slangetje er weer eens bij.

 

Werk ook echt aan de hoge stukken, en ben niet bang voor reacties van de buren als je die ene uithaal er echt even uit wil knallen! Je stem heeft dat volume in de hoge stukken nodig, dus ga niet inhouden. Dat inhouden kan zelfs zorgen voor stemschade, en dat wil je natuurlijk voorkomen.

 

Wanneer je pijn of stemvermoeidheid voelt, is het belangrijk om te stoppen en je stem wat rust te geven.

 

“Ga je niet inhouden,
ben niet bang voor reacties van de buren”

 

Dan iets heel anders

Heb jij misschien ook het coronavirus gehad? Dan kan het zijn dat je kampt met behoorlijke stemklachten (aanhoudende heesheid of schorheid), keelklachten (keelpijn of het gevoel van een brok in je keel), slikklachten (moeite met slikken of snel verslikken) of ademklachten (kortademig of snel buiten adem tijdens of na spreken en zingen).

Deze klachten zijn heel erg vervelend en maken misschien ook wel dat het zingen als onmogelijk voelt. In de meeste gevallen verdwijnen deze klachten vanzelf, maar als het na 6 weken nog steeds niet over is, is het verstandig om naar je huisarts te gaan of advies te vragen bij een logopedist (vaak is een verwijzing van een arts niet nodig).

 

 

“Misschien voelt het zingen soms wel als onmogelijk”

 

 

Piano met strottenhoofd.JPG

 

Als je al klachten hebt

Probeer bij klachten zo veel mogelijk op een ontspannen manier te spreken en zingen, en bij pijn of stemvermoeidheid te stoppen. Pak er eens wat oefeningen bij die je misschien ooit bij zangles hebt geleerd. Lukken de hoge tonen niet? Oefen dan even iets lager dan normaal, of even op kopstem bijvoorbeeld. Luister goed naar je stem, deze vertelt wat wel of niet kan.

 

“Luister goed naar je stem,
deze vertelt wat wel of niet kan”

 

Spanning

Deze gekke en onzekere tijd brengt ook de nodige spanning met zich mee. Spanning die vast kan gaan zitten in je keel en nek waardoor je verschillende klachten kunt krijgen. Die spanning kan ervoor zorgen dat het zingen niet zo lekker gaat, je de hoogte niet meer goed aankan, je stem snel moe wordt van praten en zingen, je snel hees of schor wordt, of dat je het gevoel hebt dat er een brok in je keel zit. Met behulp van een strottenhoofdmassage (manuele facilitatie van de larynx) kun je deze spierspanning eruit halen, en ervoor zorgen dat de klachten die je ervaart afnemen of zelfs verdwijnen.

 

massage2.jpg

 

MUZIKANTENACTIE

Om alle muzikanten te ondersteunen bieden we nu 50% korting op deze massage! Even een momentje voor jezelf, en om jouw instrument goed te verzorgen. Kijk eens op onze sociale kanalen voor meer stemtips en de Muzikanten-actie die we nu hebben lopen.

 

>> Bekijk de actie op Instagram <<

 

>> Bekijk de actie op Facebook <<

 

 

 

Wij ondersteunen muzikanten, met verzorging van jouw stem

Mocht je nou nog meer vragen hebben over je stem, dan mag je ons altijd een berichtje sturen of even bellen. En wie weet schrijf ik binnenkort gewoon weer een blog om meer vragen te beantwoorden voor jullie!

 

 Cindy foto Blog.jpg Cindy Maes

Logopediepraktijk Eindhoven

www.logopediepraktijkeindhoven.nl

 

Logopediepraktijk Eindhoven

Tongelresestraat 356, 5642NG Eindhoven

info@logopediepraktijkeindhoven.nl

06-51401822

FacebookInstagram