geen last van je stem tijdens optredens en repetities: 4 tips

Zing je ook in een band? Als zanger(es) ben je je eigen instrument. Zie je stembanden als de snaren die in trilling worden gebracht en je lijf als klankkast. Iedereen is anders gebouwd en daarom klinkt ieders stem anders. Jouw stem is uniek! Helaas zijn je stembanden niet zo makkelijk te vervangen als de kapotte snaar van een gitaar. Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf en voor je stem te zorgen. Deze tips van Hilde Jonkers van vindjeeigenstem.weebly.com kunnen je daarbij helpen:

1. Inzingen
Voordat je in de repetitieruimte of tijdens een optreden alles gaat geven, is het een goed idee om je stem op te warmen door middel van inzingen. Inzingen kan heel makkelijk door te neuriën op een liedje wat lekker in je stembereik ligt, dus niet al te hoog. Neuriën werkt ontspannend en is een soort massage voor je stembanden. Daarna kan je wat toonladders zingen om even alle noten in je vocal range te hebben bereikt, zodat je na het inzingen er helemaal klaar voor bent om je repertoire te zingen.

 

“Neuriën werkt ontspannend en is een soort massage voor je stembanden”


2. Hydrateren
De stembanden zijn omhuld met slijmvlies en trillen hierdoor het beste als ze goed gehydrateerd zijn. Dit kan je doen door voldoende te drinken. Bij voorkeur water. Zorg dat je altijd een flesje bij je hebt, zodat je tussendoor (ook tijdens een optreden) kan drinken. Let op met alcohol: alcohol kan een irriterende en uitdrogende werking hebben op de stembanden.


“Alcohol kan een irriterende en uitdrogende werking hebben op de stembanden”


3. Stemrust
Zorg dat je tijdens de repetities genoeg pauzes met stemrust tussendoor neemt. Zo kan je stem even bijkomen. Het is hierbij heel belangrijk om goed naar jezelf te luisteren. Zelf voel je het beste aan wanneer je stem even rust nodig heeft. Durf dit aan te geven aan de rest van je band.


“Zorg dat je tijdens de repetities genoeg pauzes met stemrust tussendoor neemt”


4. Repertoire
Kijk eens kritisch naar het repertoire van je band. Kan je stem alle liedjes aan? Of zitten er liedjes bij die te hoog of te laag zijn voor je stem? Wanneer je liedjes zingt die eigenlijk te hoog of te laag voor je zijn, kan je last van je stem gaan krijgen. Om dit te voorkomen zou het liedje eventueel getransponeerd (toonhoogte veranderen) kunnen worden of geef je eigen draai aan het liedje door een andere melodielijn te verzinnen die beter bij je stem past.


“Kijk eens kritisch naar het repertoire van je band. Kan je stem alle liedjes aan?”


En mijn allerlaatste bonustip:
Probeer nooit te klinken als een ander, want jij hebt je eigen unieke sound. Maak daar gebruik van!

Volg de blog van Hilde ook op Facebook, want ze plaatst zeer regelmatig tips!

 

Over Hilde Jonkers:
Hilde Jonkers is 22 jaar en haar stem is haar grote passie. Ze studeert logopedie en ze is zich aan het specialiseren in de stem. Hiervoor heeft ze een jaar aan de vooropleiding van het Conservatorium in Maastricht richting zang jazz gestudeerd. Ze heeft in musicals gezongen en in meerdere bandjes. Ze zingt nu ook in de band The Klank. Vanuit al die ervaringen schrijft ze tips op haar blog http://vindjeeigenstem.weebly.com/.

 

Foto: Beau Slegers

MUZIKANTENTIPS

 

Klik hier voor de Facebook-groep Fix Je Bizz, een community vol muzikanten die jou kunnen helpen met je zakelijke regelskills

 

MINIPOPBLAD DE POPEI