hoe ontdekken mensen (jouw) nieuwe muziek? 1 van 10: spotify

Mirjam Sieben van POPEI, The Dirty Denims en Onlightning heeft een onderzoek gedaan onder volgers van alle drie over hoe zij nieuwe muziek ontdekken. Daar is een top 10 uit gekomen en ze geeft daarbij ook tips over hoe nieuwe mensen JOUW muziek kunnen ontdekken! Vandaag beginnen we bij 1: Spotify.

Op de Facebook-pagina’s van POPEI, The Dirty Denims en Onlightning heb ik een tijdje geleden de vraag gesteld over hoe deze volgers nieuwe muziek ontdekken. Daar kwamen veel reacties op, ik heb ze geïnventariseerd en ik denk dat dit een schat aan informatie op heeft geleverd over hoe jij als muzikant ook onder de aandacht kan komen bij nieuwe mensen.

Het resultaat is een top 10. Ik zal in een aantal blogs de belangrijkste punten bespreken en geef ik aanvullende tips en ideeën hoe je het via deze weg kunt stimuleren om ontdekt te worden. Realiseer je wel: je kunt je niet op alle 10 tegelijk focussen, want dan ben je straks echt alleen nog maar aan het promoten en heb je geen tijd meer om muziek te maken. Pik er gewoon 1 of een aantal uit die het beste bij jou passen. Heb je die vervolgens na een tijd onder controle, dan kun je later weer opnieuw focussen op andere punten!Zeggen die streams dan ook wel echt dat je veel fans hebt?

 


Spotify (16%)
Het meest genoemde ontdekkingsmiddel is Spotify. Dit streamingkanaal kan nieuwe werelden voor je openen, maar het is niet snel te controleren als muzikant zijnde. Ga hier ‘all the way’ voor, of niet, want met halve moeite zal  je niet ver komen. Als zelfstandige muzikant is het lastig om ‘ertussen’ te komen. Waartussen? Tussen het aanbod vanuit platenlabels. Als je echt specifieke, sferische muziek maakt, die bijvoorbeeld goed past op de ‘’t Koffiehuis’, ‘Top Hits Workout’ of ‘Happy Tunes’ playlist, dan zou je wel eens kans kunnen maken met veel streams. Maar zeggen die streams dan ook wel echt dat je veel fans hebt? Gaan de luisteraars van zulke playlists checken wat ze horen als het ze bevalt?

‘Radio’ en samenwerkingen
Als DIY band maak je dan toch wel de meeste kans met particuliere playlists en de ‘radio’, die verschijnt als iemand een single of album afgeluisterd heeft. Bij die laatste heb ik zelf gemerkt dat we in ‘radio’ playlists kwamen als we op andere vlakken samenwerkingen hadden met andere bands. Toen we een mini-tourtje deden met een Zweedse band, kwamen we samen in zo’n ‘radio’ playlist. En nu er een tour gepland staat met een andere grotere Zweedse band, zie ik dit ook gebeuren. Ik verwacht dat dit komt omdat fans van die andere band jou dan ook gaan uitchecken. En als dat maar genoeg gebeurt, dan ziet Spotify een link tussen de twee bands. Tip 1 is dus: ga samenwerkingen aan met andere bands die goed bij jou passen!

 

 

We kwamen vooral op ‘radio’ playlists als we op andere vlakken samenwerkingen hadden met andere bandsParticuliere playlists
Er zijn natuurlijk ook heel veel playlists gemaakt door mensen buiten Spotify. Als je er echt helemaal in wil duiken, zou je een onderzoek kunnen doen naar de beste en meest geschikte playlists voor jouw muziek en die personen benaderen. Ik zou dat onderzoek dan echt goed uitvoeren, en vooral kiezen voor een paar hele goede playlists waarbij je inschat dat je kans maakt. Als je honderden playlists gaat benaderen ben je enorm veel tijd kwijt, wat wellicht ook weinig oplevert.

Zwart gat en volgers
Verder stuur ik vooral aan op je eigen fanbase opbouwen. Eerst op andere plekken dan op Spotify (zoals e-maillijst en social media), en vervolgens kun je ze dan doorsturen naar Spotify. Want: Spotify is een zwart gat qua data. Zodra je ze naar Spotify hebt gestuurd, heb je geen idee wat er is gebeurd en of ze iets van je hebben geluisterd. Je kunt de mensen die langere tijd hebben geluisterd niet opnieuw bereiken. Dat kan op Facebook bijvoorbeeld wel met video’s. De enige manier om op Spotify mensen opnieuw te bereiken, is door aan te sturen op zoveel mogelijk Spotify-volgers, en dan regelmatig nieuwe muziek uitbrengen zodat ze daar een melding van krijgen.

 

 

Spotify is een zwart gat qua data. Zodra je ze naar Spotify hebt gestuurd, heb je geen idee of ze iets van je hebben geluisterdPre-saves
Wat ook kan werken, is vóórdat je nieuwe release uitkomt aan te sturen op ‘pre-saves’. Op digitale distributiekanaal Distrokid heet dat bijvoorbeeld ‘Hyperfollow’. Je stuurt mensen dan naar een pagina waarop ze je track kunnen ‘pre-saven’. Zodra het liedje dan uitkomt krijgen zij een melding en kunnen ze meteen luisteren. Maar het meest interessante is, is dat mensen die pre-saven via de Hyperfollow pagina van Distrokid jou meteen met 1 druk op de knop ook gaan volgen op Spotify! Zoals je misschien wel begrijpt, is er alleen weinig ‘lekkers’ te halen voor mensen bij pre-saves, ze hebben er zelf weinig aan, want het is niet zo dat de digitale stream ‘op’ kan raken. Het is vooral interessant voor jou, dus probeer iets extra’s te bieden voor pre-saven. Bijvoorbeeld een extra ‘hidden’ track alleen voor mensen die je nieuwe album pre-saven.

Pitchen
Verder is het slim om bij iedere online release, een single te pitchen. Je kunt dan 1 liedje van die release uitkiezen, daar extra informatie over aanleveren bij Spotify en zo de kans vergroten op playlist-opname. Aangezien je maar 1 liedje kunt kiezen, is het interessant om zoveel mogelijk losse singles uit te brengen. Want als je een album in 1x uitbrengt, heb je ook maar 1 liedje die je kunt pitchen. Dat pitchen doe je door een account aan te maken via https://artists.spotify.com/.

 

 

Aangezien je maar 1 liedje kunt kiezen, is het interessant om zoveel mogelijk losse singles uit te brengen

 


Dit zijn mijn tips over Spotify. Ik vind zelf dat startende muzikanten zich vaak teveel richten op streaming. Ze zien het bij hun favoriete artiesten goed gaan en denken dat dit de enige weg is. Maar wat werkt voor de grotere artiesten, hoeft niet te werken voor jou! Ik vind het belangrijk om echt nog eens te benadrukken dat je je het beste kunt focussen op het opbouwen van een fanbase op plekken waar je de mensen wel met gemak opnieuw kunt bereiken.

Dit is 1 onderwerp van de 10 manieren waarop mensen nieuwe muziek ontdekken. Wil je ze allemaal weten? Luister dan de podcast aflevering hieronder. Of klik hier voor links naar je favoriete podcast app en kies aflevering 27.

   

Verder zal ik in de toekomst nog een paar andere onderwerpen eruit pikken om een blog over te schrijven.

Succes!

Groetjes Mirjam

 

 

GEEN TIPS MEER MISSEN_.png

Gepubliceerd op 25/11/2021

MUZIKANTENTIPS

 

Klik hier voor de Facebook-groep Fix Je Bizz, een community vol muzikanten die jou kunnen helpen met je zakelijke regelskills

 

MINIPOPBLAD DE POPEI

DE POPEI is het maandelijkse mini-popblad uitgegeven door POPEI.

 

DE POPEI wordt dubbelzijdig gedrukt op A3 en gevouwen tot flyerformaat. Het wordt verspreid op meer dan 200 adressen door heel Eindhoven en omstreken in een oplage van 2500 stuks.

DE POPEI december 2022

Download PDF

Interview met ITUA

Platenpraten met Mayleaf

 

DE POPEI november 2022

Download PDF

Interview met BluLines

Platenpraten met Ferry Zandvliet 

 

DE POPEI oktober 2022

Download PDF

Interview met Anker

Platenpraten met This Is Lovski

 

DE POPEI september 2022

Download PDF

Interview met Death Sells

Platenpraten met Eauxby

 

DE POPEI juni/juli 2022

Download PDF

Interview met FIEP

Platenpraten met Danielle Warners

 

DE POPEI mei 2022

Download PDF

Platenpraten met Ferdous

Interview met Vitamin B12

 

DE POPEI april 2022

Download PDF

Platenpraten met JASMIJN

Uit het hok: Acoustakoff

 

DE POPEI november/december 2021
Download PDF
Interview met DEAR MOTHER

PlatenPraten met Floor Henkelman (Fleur)

 

DE POPEI oktober 2021
Download PDF
Interview met Mariëlle Dortmans (MyBodyVox)

PlatenPraten met Jordi de Backer

DE POPEI september 2021 *40 jaar POPEI special*
Download PDF
Interview met Bart Brouwer (Flyin' Spiderz, Betty Blue, CKE)

PlatenPraten met Rob Bours en Roel Blommers

 

DE POPEI oktober 2020
Download PDF
Interview met Nouveau Vélo

PlatenPraten met Bob de Wit (The Super-Nova Studio & The Isolation Sessions)

 

DE POPEI september 2020
Download PDF
Interview met Anne en David (POPEIgenwijs)

PlatenPraten met Jaap Hermans (Van Moll Craft Beer)

 

DE POPEI maart 2020
Download PDF
Interview met What The Frnk

PlatenPraten met DJ's Thor en Luc (Planet of Sound)

 

DE POPEI februari 2020
Download PDF
Interview met The Little Danny Funkers

PlatenPraten met Rob van Veenendaal (Robbie's Records / POPEI platenbeurs)

 

DE POPEI januari 2020
Download PDF
Interview met Noir (f.k.a. The Moonshine Lizard)

PlatenPraten met Sylvia Wernaart-Sanders

 

DE POPEI december 2019

Download PDF

Interview met Eindhovense Popronde acts

PlatenPraten met Roland Frogson (o.a. Pick Up Music Club)

 

DE POPEI november 2019

Download PDF

Interview The Dirty Denims

PlatenPraten met Bo Peters (schrijver Schaduwjaar)

 

DE POPEI oktober 2019

Download PDF

Interview MOOON

PlatenPraten met Jessica Achten

 

DE POPEI september 2019

Download PDF

Interview Andy van de Vossenberg (GuitarKing)

PlatenPraten met Miekie Capello (Knoest)

 

DE POPEI juni 2019

Download PDF

Interview Dave en Joost van Rock City Institute

PlatenPraten met Steef van den Bogaard

 

DE POPEI mei 2019

Download PDF

Interview Charlie & the lesbians

PlatenPraten met Rob Cornelissen (Why Tony)

 

DE POPEI april 2019

Download PDF

Interview Marco Roelofs

PlatenPraten met Diederik van den Brandt

 

DE POPEI maart 2019

Download PDF

Interview TankZilla

PlatenPraten met Iris Penning

 

DE POPEI februari 2019

Download PDF

Interview Gijs van de Burgt & Bob Verhagen (Nigh Fishing festival)

PlatenPraten met Joop van Brakel (Nasmak)

 

DE POPEI januari 2019

Download PDF

Interview met capcap... cap

PlatenPraten met David Henry (Grim Tim)

 

DE POPEI december 2018

Download PDF

Interview met Komatsu

PlatenPraten met Tjerk & Paul (Loud Noise)

 

DE POPEI november 2018

Download PDF

Interview met Wolfendale

PlatenPraten met Ellenor Vora

 

DE POPEI oktober 2018

Download PDF

PlatenPraten met Siem Nozza (nachtburgemeester)

 

DE POPEI september 2018

Download PDF

Interview met Gramma

PlatenPraten met Kovacs

 

DE POPEI juni 2018

Download PDF

Interview met Embrace The Waves

PlatenPraten met Man From The South

 

DE POPEI mei 2018

Download PDF

Interview met The Reaction

PlatenPraten met Quintijn Lohman (Blue Collar Hotel + Tigre Blanco)

 

DE POPEI april 2018

Download PDF

Interview met VUUR (Anneke van Giersbergen + Johan van Stratum)

DE POPEI maart 2018

Download PDF

Interview met Bo\The Rude

PlatenPraten met Frankie Fuzz

 

DE POPEI februari 2018

Download PDF

Interview met Radar Men From The Moon

PlatenPraten met Maurice Truijens (Komatsu)

 

DE POPEI januari 2018

Download PDF

Interview met Sheverine

PlatenPraten met Marco Gelissen (An Evening With Knives)

 

DE POPEI december 2017
Download PDF

Interview met Dawn of Mankind
PlatenPraten met Kelly Kockelkoren (The Voice of Holland + MARCH)

 

DE POPEI november 2017

Download PDF

Interview met Hypergoods

PlatenPraten met Sander Waterschoot (Dynamo)

 

DE POPEI oktober 2017

Download PDF

Interview met MOOON

PlatenPraten met Mirjam Sieben (The Dirty Denims)

 

DE POPEI september 2017

Download PDF

Interview met Def Americans

PlatenPraten met Camilla Blue

DE POPEI juni 2017

Download PDF
Interview met Grim Tim

PlatenPraten met Elvin Usidame (programmeur Effenaar)

 

DE POPEI mei 2017
Download PDF

Interview met Björn van der Doelen

PlatenPraten met Woody Veneman

 

DE POPEI april 2017

Download PDF
Interview met Aidan & the Wild

PlatenPraten met Miriam Bekkers

 

DE POPEI maart 2017

Download PDF

Interview met Call It Off
PlatenPraten met Henk van Straten

 

DE POPEI februari 2017

Download PDF

Interview met The Golden Wonderboys

PlatenPraten met Ruud Borgers

 

DE POPEI januari 2017

Download PDF

Interview met The Dirty Denims

PlatenPraten met Remco Moonen-Emmerink (Velvet Music)

 

DE POPEI december 2016

Download PDF

Interview met Why Tony

PlatenPraten met Roel Blommers (PAUW en Studio POPEI)

 

DE POPEI november 2016

Download PDF

Interview met Zoo Children

PlatenPraten met Reno van der Looij (Eindhovenrockcity.nl)

 

DE POPEI oktober 2016

Download PDF

Interview met Mr. Guy Fox

PlatenPraten met Eefke Boelhouwers (Omroep Brabant)

 

DE POPEI september 2016

Download PDF

Interview met Heretic

PlatenPraten met Farida Lemouchi

 

DE POPEI juni 2016

Download PDF

Interview met Kiki Mettler

PlatenPraten met Robert Schaeffer (Effenaar)

 

DE POPEI mei 2016

Download PDF

Interview met The Moods

PlatenPraten met Bart Thunder (Blue Collar Hotel)

 

DE POPEI april 2016

Download PDF

Interview met lost/ctrl

PlatenPraten met Klyne

 

DE POPEI maart 2016

Download PDF

Interview met MOOON

PlatenPraten met Mozes and the Firstborn

 

DE POPEI februari 2016

Download PDF

Interview met Tamarin Desert

PlatenPraten met Estelle Stijkel (Bells of Youth en Popronde)

 

DE POPEI januari 2016

Download PDF

Interview met Tsar Bompa

PlatenPraten met Marco Roelofs (Effenaar)

 

DE POPEI december 2015

Download PDF

Interview met Op Zoek Naar Johan

PlatenPraten met Anneke van Giersbergen

 

DE POPEI november 2015

Download PDF

Interview met Ton Dekkers (FemME)

PlatenPraten met Peter van Elderen (Peter Pan Speedrock)

 

DE POPEI oktober 2015

Download PDF

Interview met Black-Bone

PlatenPraten met Rens Peters (3voor12/Eindhoven

 

DE POPEI september 2015

Download PDF

Interview met Candybar Planet

PlatenPraten met Matthijs Kropff (Lighttown Fidelity)

 

DE POPEI juni 2015

Download PDF

Interview met singer-songwriters Kiki, Joyce en Aidan

PlatenPraten met Ray Elpee

 

DE POPEI mei 2015

Download PDF

Interview met Sharon Kovacs

PlatenPraten met Dave van den Dries (Rock City Institute)

 

DE POPEI april 2015

Download PDF

Interview met In-Tension

PlatenPraten met Bertus Borgers

 

DE POPEI maart 2015

Download PDF

Interview met The Mariños

PlatenPraten met Paul Smits en Loes Dellevoet-Smits

 

DE POPEI februari 2015

Download PDF

Interview met Tamarin Desert

PlatenPraten met Patric Muris (3voor12/Eindhoven)

 

DE POPEI januari 2015

Download PDF

Interview met Man From The South

PlatenPraten met Martijn Oosterhuis

 

DE POPEI december 2014

Download PDF

Interview met Nouveau Veló

PlatenPraten met Tom Ketelaar (Effenaar)

 

DE POPEI november 2014

Download PDF

Interview met Grim Tim

PlatenPraten met Fred Sparringa

 

DE POPEI oktober 2014

Download PDF

Interview met No Waves & Sunrays

PlatenPraten met Candy Cane

 

DE POPEI september 2014

Download PDF

Interview met An Evening With Knives

PlatenPraten met Kapper Roland

 

DE POPEI juni 2014

Download PDF

Interview met Lookapony

PlatenPraten met Lady Aida en haar protegees

 

DE POPEI mei 2014

Download PDF

Interview met The 101's

PlatenPraten met Rob'a'billy

 

DE POPEI april 2014

Download PDF

Interview met Call It Off

PlatenPraten met Chris Hendriks

 

DE POPEI maart 2014

Download PDF

Interview met Iris Penning

PlatenPraten met Jean-Pierre Coumans

 

DE POPEI februari 2014

Download PDF

Interview met Long Life Heads
PlatenPraten met Marlon Kicken

 

DE POPEI januari 2014

Download PDF

Interview met The Dirty Denims

PlatenPraten met Daan Koch

 

DE POPEI december 2013

Download PDF

Interview met Mozes and the Firstborn
PlatenPraten met Michel Geelen

 

DE POPEI november 2013

Download PDF

Interview met James Wood

PlatenPraten met Joep van Son

 

DE POPEI oktober 2013

Download PDF

Interview met Marco Martens
PlatenPraten met Bjorn van der Doelen

 

DE POPEI september 2013

Download PDF

Interview met Hunting The Robot

PlatenPraten met Denvis