laura guldemond over ondernemerschap, promotie en doelen halen

laura guldemond over ondernemerschap, promotie en doelen halen

Het gaat lekker met de muzikale carrière van Laura Guldemond. Onlangs werd ze aangekondigd als de nieuwe zangeres van de Zwitserse Heavy Metal band Burning Witches. Daarnaast gaat ze verder met de Eindhovense band Shadowrise, het geven van zanglessen en andere muzikale projecten zoals de all female KISS tribute MISS waarvoor ze nog een bassist zoekt. Ze repeteert regelmatig in POPEI dus we vroegen haar om tips!

 

Foto: Liné Hammett

Je bent al super lang bezig in de muziek. Zie je jezelf als een ‘musicpreneur’ (ondernemer in de muziekindustrie)?
“Ja, ik doe promotie voor mijn zanglessen. Dat doe ik online, maar vooral ook mondeling. Door te praten met mensen krijg ik vaak nieuwe leerlingen. Momenteel verdien ik niet 100% mijn brood met muziek. Dat gaat in de toekomst misschien wel komen. Momenteel doe ik ook recruitment en face-to-face marketing. Dat is erg flexibel in te plannen en dus goed te combineren.”

 

 

"Ik merk dat doelen halen bij mij veel makkelijk gaat als er iets tegenover staat"

 


Stel je doelen voor jezelf op en zo ja, hoe zorg je ervoor dat je ze bereikt?
“Soms wil ik een bepaalde zangtechniek beter onder de knie krijgen. Ik merk wel dat doelen halen bij mij veel makkelijk gaat als er iets tegenover staat. Voor het nieuwe nummer Wings Of Steel van de Burning Witches heb ik een voor mij nieuwe zangtechniek onder de knie gekregen waarvan ik dacht dat ik het nooit zou kunnen. In dat nummer word ik via Nuclear Blast Records geïntroduceerd aan de fans en dat motiveerde wel haha. Er lag natuurlijk ook wel behoorlijk wat druk op. Maar blijkbaar werkt dat voor mij, anders had ik die hele hoge gil aan het begin nooit kunnen doen.

 

 

In principe weet ik wel dat ik het beste elke dag een uurtje kan oefenen, of als ik ergens tegenaan loop een zangles moeten nemen. Dus ik probeer alles te doen waarvan ik weet dat het helpt. Goed voor mijn stem zorgen en proberen te snappen wat ik doe. Als je snapt wat je doet, dan kun je het precies zo weer doen als het werkt. Dus echt aan het toeval overlaten doe ik niet, maar soms ontdek je per toeval wat wel en niet werkt haha.”

Wat heb je geleerd van je studie aan de Metalfactory aan hoe heeft het bijgedragen aan je carrière?
“Op de Metalfactory heb ik vooral mijn instrument beter leren beheersen en een beetje mijn netwerk kunnen opbouwen. Je krijgt voor ondernemerschap wel een basis, maar de specialisatie ligt echt bij het metal genre en instrumentbeheersing. Ik heb daar in ieder geval wel kunnen doen waar ik voor kwam.”

 

 

"Je moet iets hebben om te promoten, bijvoorbeeld een album. Dus blijf lekker schrijven"

 


Hoe pak je de promotie van jouzelf als artiest en je bands aan?
“Het begint natuurlijk bij goede muziek. Je moet iets hebben om te promoten, bijvoorbeeld optredens of een album, en je moet opvallen om wat voor reden dan ook, anders gaat het niet lukken. Optredens zijn vaak georganiseerd om een album heen of je moet een ander goed excuus hebben voor optredens. Dus het komt erop neer dat je ook lekker moet blijven schrijven.

 

Je kunt het beste een team om je act heen verzamelen die helpen met boekingen, promotie, etc. Ik merk dat het snel veel te veel wordt om fulltime geld te verdienen én de creatieve kant en zakelijke kant erbij te doen. Misschien kan dit met behulp van vrienden of als er al meer geld verdiend wordt kunnen dit ook professionals zijn.

Op social media probeer ik gewoon vaak te posten en dan gaan mensen het wel delen en kopen. Als je eenmaal weet wat je fans vet vinden moet je die natuurlijk een beetje tevreden houden. En nu ik er zo over nadenk… door onder andere social media ben ik ook gevonden door Burning Witches. Sonia zag mij op Instagram en wist daardoor dat ik een goede match zou zijn. En ik heb natuurlijk ook wel eens gezellig een biertje met haar gedronken.”

 

 

"Social media? Als je eenmaal weet wat je fans vet vinden moet je ze een beetje tevreden houden"

 


Heb je tips voor muzikanten hoe ze 100% hun geld kunnen verdienen met de muziek?
“Je kunt meerdere muzikale dingen combineren. Zo je kun je doordeweeks les geven en daarnaast spelen in bands die iets opleveren. Als je heel goed bent en snel sets kunt leren kun je ook sessiewerk doen. Het hangt er helemaal van af wat je zelf aanspreekt.

Als je volledig zelfstandig gaat werken moet je er rekening mee houden dat het veel tijd kost om alles op te bouwen. Als je via een popschool aan de slag gaat, dan kan alles wat sneller richting fulltime gaan. Zelf opbouwen is alles zelf promoten en je administratie doen en tenzij je een dure verzekering neemt geen inkomen als je ziek bent. Daar moet je tegen kunnen. Als je eenmaal muziek uit hebt en het loopt goed blijf je als componist en/of tekstschrijver wel wat inkomsten houden. Maar je moet dus eigenlijk ook een grote spaarpot opbouwen voor als het nodig is.”

 

 

"Als je volledig zelfstandig gaat werken moet je een grote spaarpot opbouwen voor als het nodig is"

 


Nog andere tips voor muzikanten?
“Als je voor jezelf duidelijk hebt wat je precies wil, probeer dan ook gewoon de mensen om je heen te verzamelen die dezelfde interesses hebben en ga daar lekker een biertje mee drinken. Is leuk en dan kun je elkaar helpen.”

 

 

ebook-download-page-2.png