vakantie leestips: top 10 muzikantentips

vakantie leestips: top 10 muzikantentips

Bijna bouwvakvakantie hier in het Zuiden van het land! Een periode om terug te kijken én met meer tijd voor het betere leeswerk. Daarom bij deze de top 10 meest gelezen muzikantentips van januari t/m nu. Opvallend veel tips van langer geleden, dus die blijken ook nu nog steeds relevant. Check of jij ze al hebt gelezen en ga na de vakantie weer geïnspireerd en geïnformeerd aan de (muzikale) slag!

 

1) Het verschil tussen gaffer tape en duct tape

Gaffer (ook wel Gaffa) tape wordt ook wel eens Duct Tape of Duck Tape genoemd. Dat klopt niet helemaal, want er zit verschil tussen de twee! Welke is het meest geschikt voor jou als muzikant?

 

2) Promoot je muziek op een leuke manier!

Veel muzikanten zijn niet bepaald op hun gemak bij het idee om hun eigen muziek te promoten. Maar er zijn genoeg manieren om de aandacht te trekken naar je muziek zonder de ongemakkelijke ‘koop mijn muziek’ post op social media. Een artikel vol ideeën!

 

3) Hoe je het 'maakt' in de muziekindustrie

Waar moeten artiesten aan voldoen om succes te hebben in de muziekindustrie, nu en in de toekomst? De Amerikaanse zelfstandig muzikant, acteur, blogger en schrijver Ari Herstand geeft tips!

 

4) Je eigen optredens boeken

Je eigen optredens boeken kan erg lastig zijn. Een optreden binnenslepen in je eerste mail gebeurt zelden. Er is doorzettingsvermogen voor nodig, en het kan weken duren. Dat is slecht nieuws. Maar het is ook goed nieuws. Want als je wél doorzet, dan lig je al voor op heel veel andere artiesten!

 

5) 12 tips: optredens krijgen, regelen en geven

POPEI heeft afgelopen jaar een hoop tips gedeeld over het krijgen van optredens, het vervolgens regelen van de details én het optreden zelf. Hierbij een overzicht, check of je er geen hebt gemist!

 

6) Backing tracks: de basis

Misschien kijk je er niet meer raar van op: de backing track. Een laptop op het podium die meespeelt, geluiden die je wel hoort maar niet gespeeld ziet worden. Hoewel er genoeg redenen zijn om er geen liefhebber van te zijn is het tegenwoordig een stuk toegankelijker en voor veel artiesten een creatief hulpmiddel om hun sound op het podium kracht bij te zetten.

 

7) Boekingstips van Xander van Dijck

Cloudhead is opgericht door DIY idealist Xander van Dijck aan het einde van 2012. Met het oog op de gevestigde orde en nieuw talent zet Xander een platform op voor een breed scala aan artiesten. POPEI vroeg hem welke tips hij had voor boekingen!

 

8) Welke kosten kun je als muzikant aftrekken van de belasting?

André Hubregtse van Backstage Belastingadvies schrijft onder de titel 'Pegels en Regels' een column in het magazine Musicmaker. In deze column doet hij een boekje open over de kosten die je allemaal in aftrek kunt brengen als artiest, mits je wit speelt natuurlijk.

 

9) Waar moet ik op letten met mijn presskit?

Als schrijver van Eindhoven Rockcity, Stranger Aeons en andere platforms word ik nogal eens benaderd door bands. Die sturen dan een presskit op, fysiek of digitaal. Omdat er maar 24 uur in een dag zitten, worden niet al die presskits omgezet in mooie tekstjes. Sommige wel, omdat die tof zijn en aanspreken. De vraag die daarbij hoort, is waar moet je als band nou eigenlijk op letten? Hoewel je nooit iedereen kunt overtuigen, zijn er wel een paar dingen om op te letten. Daarover een blogje.

 

10) 9 Dingen die muzikanten moeten weten volgens geluidstechnici

Grote kans dat de technicus achter de knoppen zelf ook een muzikant is, maar veel muzikanten behandelen de technicus er niet als een. En dat terwijl de geluidsman/-vrouw een belangrijk onderdeel is tijdens een live optreden. Luister naar deze 9 tips en je haalt er het meeste uit, zeker als je niet je eigen technicus meeneemt!

 

 

ebook-download-page-2.png