rock-'n-roll spiritualiteit?!

Hu? Wat? Ja je leest het goed! Ook punk-metal-hardrock of what-ever rock n rollers zouden er bijvoorbeeld goed aan doen om af en toe de stilte eens op te zoeken. Benieuwd naar waarom, en hoe dan in godsnaam? Lees dan verder! Want Dirk Delisse, oprichter van Flexibel Leven en voorheen gitarist in The 101's, geeft tips!

 

Onzekere gedachten voor een optreden. Twijfelen aan je eigen songs of die ene bandfoto. Of worstelingen met tegenslagen in je band. Herkenbaar? Ik denk dat iedere muzikant hierover wel kan meepraten. Ik in ieder geval wel. Ik speelde namelijk in de Punk Rock band The 101’s. En na 12 jaar vele high’s én lows durf ik te zeggen dat ik denk te weten waar ik het over heb.


Momenteel ontwikkel ik programma’s voor ieder die flexibeler met de lastigheden van het leven om wil kunnen gaan. Denk hierbij aan onzekerheid, onrust en tegenslag de baas worden.

 

Onder het motto van: ik deel graag mijn kennis met mijn mede (ex) rock-'n-roll wil ik jullie dan ook vier tips geven. Komt ie!

 

 

Onze gedachten zijn het probleem! Niet die kritiek van anderen op je nieuwe song of die tegenvallende likesTip 1: Neem je gedachten minder serieus
Onze gedachten zijn het probleem! Niet die kritiek van anderen op je nieuwe song of die tegenvallende likes op je video. Het is namelijk zo dat de manier van denken bepaalt hoe wij met situaties omgaan. Het zijn dus onze gedachten die ons bijvoorbeeld onzeker of onrustig maken. En de ellende creëren als het even tegen zit. En laat dit je nou net niet helpen als je succesvol wilt zijn of worden in de muziekbusiness. Het loont dus ontzettend om meer afstand te kunnen nemen van wat je verstand je allemaal wil wijsmaken. Begin dus met je gedachten een stuk minder serieus te nemen, het zijn namelijk maar ‘gedachtes’.

 

 

Loop je vast bij die ene nieuwe song, of twijfel je over moeilijke bandkeuzes? Mijn voorstel: eerst even stil zijnTip 2: Zoek af en toe de stilte op
Stilte is niet alleen goed voor je rock-'n-roll oren, maar ook voor je gemoedstoestand. Vaak gaan we maar door. We zijn continue bezig met vermaak, bevestiging en invulling. Af en toe even niets doen, bijvoorbeeld in stilte zitten, maakt je rustiger. Het maakt je creatiever en meer zelfbewust. Loop je vast in het schrijven van die ene nieuwe song, of twijfel je over moeilijke bandkeuzes? Mijn voorstel: eerst even stil zijn.

 

 

Dirk Delisse 2.jpg

 

Tip 3: Durf je ego los te laten
Ik ben de laatste die ontkent dat het fijn is om voor een groot publiek te staan, te zien dat iedereen je songs meeschreeuwt en stagedivend met bier over het podium rent. Toch duurt deze serotonine boost maar even. En dat is niet erg, geniet ervan wanneer het daar is. Belangrijk is wel dat je beseft dat je meer bent dan bijvoorbeeld die coole rock-'n-roll gitarist. Het is namelijk ook maar een overtuiging over jezelf. Niets meer, niets minder. Dat negatieve overtuigingen over onszelf ons niet helpen weten we allemaal. Maar ook positieve kunnen je belemmeren: je moet namelijk van alles doen om ze in stand te houden. Ik ben voorstander van het motto: “kill your ego everyday” (niet letterlijk natuurlijk!). Geloof me, dit maakt je een stuk rustiger en effectiever.

 

 

"Kill your ego everyday"Tip 4: Ga en blijf vooral doen wat je diep van binnen écht leuk vindt
De laatste en misschien wel de belangrijkste tip! In muziek gaat het gewoon om doen. Breng die ene song uit en ga gewoon optreden. Niets is ooit af, of perfect. Wacht niet op het juiste moment wat misschien nooit zal komen. En als laatste: vergeet niet waarom je eigenlijk doet wat je doet. Jouw passie, jouw plezier, jouw leven!


Enthousiast geworden van mijn tips? Volg me op Instagram en ben er als de eerste bij wanneer mijn nieuwe videotraining online komt!

 

 

 Dirk Delisse 3.jpg

Dirk Delisse

Oprichter Flexibel Leven


Instagram:

www.instagram.com/dirkdelisse/


Linkedin:

www.linkedin.com/in/dirk-delisse-2a7793b4/

 

Info@flexibelleven.nl

 

  

GEEN TIPS MEER MISSEN_.png

MUZIKANTENTIPS

 

Klik hier voor de Facebook-groep Fix Je Bizz, een community vol muzikanten die jou kunnen helpen met je zakelijke regelskills

 

MINIPOPBLAD DE POPEI