wat is publishing? en wanneer ga je met een publisher in zee?

Bijna iedere opkomende artiest die zelf schrijft of beginnende singer-songwriter droomt van een contract bij een goede Publisher. Want hoe tof zou het zijn als jouw werk gezongen wordt door niemand minder dan Dua Lipa of Maan? A Dream come true! MAAR het is belangrijk dat je weet wat voor rechten je overdraagt en wat je ervoor terug krijgt voor je in zee gaat met een Publisher. Kimberley Mungra van KimberLegal geeft tips.

 

First things first! Wat doet een Publisher eigenlijk?

Een Publisher houdt zich voornamelijk bezig met 3 taken:

 • De Publisher is actief bezig jouw muziek te synchroniseren. Zij gaan actief op zoek naar Syncdeals. (Het koppelen van jouw muziek aan beeld, denk aan commercials, films, tv-series etc.)
 • De Publisher koppelt je als songwriter aan bepaalde projecten voor opdrachtgevers die vragen om liedjes, ook met andere songwriters. Dit wordt ook wel co-writes genoemd. (Om bijvoorbeeld songs te schrijven voor een andere artiest of DJ.)
 • De Publisher collecteert de inkomsten en registreert het auteursrecht. (Neemt dus de administratieve controlerende taken op zich m.b.t. het innen van money voor jouw werk.)


Welke Publishers zijn er allemaal in Nederland?

Naast de Major Publishers heb je ook kleinere independent (indie) Publishers. Wereldwijd de grootste Publisher die niet gelinkt is aan een major label is Kobalt. Verder zijn de meest bekende Publishers in Nederland:

 • Concord
 • Pennies From Heaven
 • The Missing Sync
 • Downtown Music
 • CTM Publishing
 • BMG
 • Cloud 9
 • Talpa en nog veel meer.

 

Het grote verschil tussen de major Publishers en de indie Publishers zijn de contractvoorwaarden en welk netwerk zij vertegenwoordigen. Contracten bij majors zijn vaak heel erg standaard. De independent Publisher kunnen wat beter maatwerk leveren in hun contractvorm. Ook zijn independents vaak wat meer gespecialiseerd. Zo is de één zeer actief in de commercialwereld en Gaming industrie en heeft de ander weer goede connecties in de Amerikaanse TV-seriewereld (bijvoorbeeld).

 

 

Over het algemeen werken mensen uit de Gaming industrie vrijwel nooit rechtstreeks met een singer-songwriter. Dit gaat bijna altijd via Publishing

 

 

Wat is nu eigenlijk de toegevoegde waarde van een Publisher?

Een Publisher verdient sowieso geld aan jouw auteursrecht als je een contract met ze aangaat. De eerdergenoemde co-writes (jij als songwriter wordt gekoppeld aan een andere getalenteerde songwriter, zanger of producer) worden opgezet om songs te maken die mogelijk erg geschikt zijn voor syncing zodat het geschreven liedje interessant kan zijn voor een ‘booming’ artist. Zoals ik al eerder noemde heeft een Publisher de connecties en ingangen met de juiste vertegenwoordiger. Over het algemeen werken mensen uit de Gaming industrie vrijwel nooit rechtstreeks met een singer-songwriter. Dit gaat bijna altijd via Publishing. Dus als je wilt dat jouw werk geplaatst wordt bij een commercial of A-artiest, zal je een Publisher nodig hebben.

1.jpg

 

Maar hoe dan precies?

Vooral in de openbaarmaking heeft de Publisher veel invloed. Een Publisher heeft (als het goed is) namelijk een netwerk bij reclamebureaus, muzieksupervisors, filmproducties, gameproducenten etc. Deze partijen zijn altijd op zoek naar muziek en maken dit ook openbaar door het uit te zenden, te verkopen of het op TV/radio te laten horen. Kortom, een Publisher is erbij gebaat dat een song uit zijn of haar catalogus wordt gesynct en zal hier zijn of haar uiterste best voor doen.

 

Als een Publisher weet dat een populaire artiest zoekt naar nieuwe tracks voor een aanstaand album, kunnen dat soort liedjes later veel geld waard worden wanneer het plotseling hits worden!

 

Welke Publishing deals heb je allemaal?

 

Er zijn 2 soorten Publishing deals:

1) De auteursovereenkomst
2) De titelovereenkomst

 

Ik zou KimberLegal niet heten als ik jullie niet altijd flink de waarheid vertel en zeg hoe het er in de werkelijkheid aan toe gaat

 

 

Wat houdt de auteursovereenkomst precies in?

Bij een auteursovereenkomst teken je als auteur bij de Publisher. Dus niet als artiest. Dat betekent dat al het in het verleden én in de toekomst geschreven of te schrijven werk zal vallen onder deze overeenkomst. That’s right, songs die je eerder al schreef (en niet bij een andere Publisher zijn ondergebracht) vallen automatisch onder je deal met de Publisher. De Publisher zal na het tekenen zich gaan richten op de drie kerntaken die ik al eerder heb genoemd. Althans in theorie.

 

Ik zou KimberLegal niet heten als ik jullie niet altijd flink de waarheid vertel en zeg hoe het er in de werkelijkheid aan toe gaat. In de praktijk gaat het voornamelijk zo: Publishers tekenen zoveel mogelijk singer-songwriters en producers om een zo groot mogelijk catalogus op te bouwen. Het zijn eigenlijk hamsteraars van liedjes. In de realiteit tekenen ze bijna alles wat los en vast zit, maar ligt hun focus bij 3 of 4 grote songwriters. Op jou nemen ze een gok en als daar dan toevallig een hit uit voortvloeit is dat mooi meegenomen. Maar je bent vaak nog steeds behoorlijk op jezelf aangewezen. Dit klinkt erg cru, maar voel je vooral niet speciaal als je zo een deal aangeboden krijgt.

 

 

Dit klinkt erg cru, maar voel je vooral niet speciaal als je zo een deal aangeboden krijgt

 

 

Wat houdt de titelovereenkomst precies in?

Bij deze overeenkomst teken je niet als auteur maar teken je enkel de titels. Dat betekent dat voor specifiek één of meerdere songs de Publisher aanspraak maakt op de Publishingrechten. Ook hier geldt dat de Publisher vervolgens gaat proberen middels zijn kerntaken de waarde van deze songs te vergroten, echter zal er minder focus liggen op het regelen van co-writes. Omdat ze verder geen rechten hebben op je overige werk. Het aangaan van een Publishing deal voor enkel wat titels of een project kan een goede manier zijn om de samenwerking te testen. Zo kun je aankijken wat voor sync deals en plaatsingen ze allemaal voor je weten te regelen. En als de samenwerking bevalt kun je altijd weer om de tafel zitten en onderhandelen voor een mogelijke auteursovereenkomst.

 

2.jpg

 

Wat is het verschil?

De auteurs waarmee een Publisher een auteursovereenkomst hebben worden vaak eerder getekend. Waarom? Het is voor een Publisher winstgevender als de getekende schrijver meer hits vertegenwoordigd want daardoor ontstaat er ook weer meer vraag naar hem of haar als songwriter voor nog meer co-writes.

 

Wat gebeurt er met mijn inkomsten als ik bij een Publisher teken?

Het Publishing aandeel is in Nederland wettelijk vastgesteld op 33,33%. De officiële verdeling is dan 33,33% voor de tekstdichter, 33,33% voor de componist en 33,33% voor de publisher. 

 

Stel je nou voor dat je echt niet 33,33% van je auteursrecht wilt afstaan, zou je dan nooit met een Publisher kunnen werken? Natuurlijk wel! Een Publisher kan namelijk een gedeelte van zijn aandeel ‘terugschoppen’ naar de auteur(s). Dit wordt ook wel kickback genoemd. De Publisher ontvangt de 33,33%, maar neemt in een aparte overeenkomst op dat een percentage weer wordt doorbetaald aan jou. Hoeveel er wordt ‘teruggeschopt’ naar jou is onderhandelbaar.

 

Deze methode is de 1 van de weinige manieren voor de Publishers om te kunnen concurreren met elkaar dan wel jou tegemoet te komen. Een Publisher kan in geval van een songwriter met veel potentie en bijvoorbeeld al een grote hit op zijn naam ervoor kiezen deze met een flinke signing bonus binnen te halen. Als een Publisher een potentiële ‘hitmaker’ echt wil binnen halen gaan ze soms nog verder door een deel van deze signing fee non-recoupable te maken. Dit betekent dat je een deel van het geld niet hoeft terug te betalen of hoeft terug te verdienen met de opbrengsten van je songs.

 

Overigens is Nederland een van de weinige landen waar de Publisher ‘slechts’ 33,33% ontvangt voor zijn werkzaamheden. In het buitenland krijgt de Publisher bijna altijd 50%.

 

3.jpg

 

Last but not least! Waar let je op als je een Publishing deal voor je neus krijgt? Wat zijn de onderhandelingspunten? Focus je vooral op de volgende 6 punten:

 

1) Duur van de overdracht. (Hoelang draag je je rechten over? Vaak staat er in contracten Eeuwigdurend, maar dit kan je ook voor bijvoorbeeld 5 a 10 jaar doen.)

2) De duur van de auteursovereenkomst. (Vaak bieden ze je standaard 3 jaar aan, maar probeer dit altijd te verlagen naar 2 of 1 jaar.)
3) Het voorschot wat je aangeboden krijgt van de Publisher. (Dit is niks anders dan een verkapte lening!)
4) Uitbetaling van je money (gelden) (Welke frequentie, spreek bijvoorbeeld per kwartaal af.)
5) Sync Fee verdeling (Hoeveel krijgt de Publisher bij het binnenhalen van opdrachten.)
6) Clearance (Je moet er altijd voor zorgen dat de songs die je aanlevert niet van iemand anders zijn.)

Er is nog zoveel meer te vertellen over de Publisher, want deze shizzle is niet bepaald easy! Maar de highlights heb je kunnen vinden in dit artikel.

 

 

Need help?

Naast mijn leven als artiest wil ik met mijn bedrijf KimberLegal andere upcoming artists begeleiden, coachen en voorzien van waardevolle Music Bizz Tips. Met mijn juridische achtergrond en ervaringen als independent artist wil ik niks anders dan artiesten empoweren! De tips op mijn Instagram variëren van informatievoorziening over de rechten van de artiest tot aan inzichten in waar je op moet letten voor je in zee gaat met een manager. Dus als je vragen hebt of graag je contract wilt laten screenen, stuur een e-mail naar info@kimberlegal.com en we plannen een afspraak in! Binnenkort volgen ook wat leuke masterclasses over de Music Business! Stay tuned! En volg me op Instagram en Facebook!

 

 

8.jpg

 

 

 9.jpg

Kimberley Mungra
Coach voor Creatives
Juridisch adviseur & Music Bizz Consultant

                       

Instagram: www.instagram.com/kimberlegal

Facebook: www.facebook.com/Kimberlegalnl

Website: www.kimberlegal.com

E-mail: info@kimberlegal.com

Telefoon: 06-44815553

 

 

  

GEEN TIPS MEER MISSEN_.png

MUZIKANTENTIPS

 

Klik hier voor de Facebook-groep Fix Je Bizz, een community vol muzikanten die jou kunnen helpen met je zakelijke regelskills

 

MINIPOPBLAD DE POPEI

DE POPEI is het maandelijkse mini-popblad uitgegeven door POPEI.

 

DE POPEI wordt dubbelzijdig gedrukt op A3 en gevouwen tot flyerformaat. Het wordt verspreid op meer dan 200 adressen door heel Eindhoven en omstreken in een oplage van 2500 stuks.

DE POPEI december 2022

Download PDF

Interview met ITUA

Platenpraten met Mayleaf

 

DE POPEI november 2022

Download PDF

Interview met BluLines

Platenpraten met Ferry Zandvliet 

 

DE POPEI oktober 2022

Download PDF

Interview met Anker

Platenpraten met This Is Lovski

 

DE POPEI september 2022

Download PDF

Interview met Death Sells

Platenpraten met Eauxby

 

DE POPEI juni/juli 2022

Download PDF

Interview met FIEP

Platenpraten met Danielle Warners

 

DE POPEI mei 2022

Download PDF

Platenpraten met Ferdous

Interview met Vitamin B12

 

DE POPEI april 2022

Download PDF

Platenpraten met JASMIJN

Uit het hok: Acoustakoff

 

DE POPEI november/december 2021
Download PDF
Interview met DEAR MOTHER

PlatenPraten met Floor Henkelman (Fleur)

 

DE POPEI oktober 2021
Download PDF
Interview met Mariëlle Dortmans (MyBodyVox)

PlatenPraten met Jordi de Backer

DE POPEI september 2021 *40 jaar POPEI special*
Download PDF
Interview met Bart Brouwer (Flyin' Spiderz, Betty Blue, CKE)

PlatenPraten met Rob Bours en Roel Blommers

 

DE POPEI oktober 2020
Download PDF
Interview met Nouveau Vélo

PlatenPraten met Bob de Wit (The Super-Nova Studio & The Isolation Sessions)

 

DE POPEI september 2020
Download PDF
Interview met Anne en David (POPEIgenwijs)

PlatenPraten met Jaap Hermans (Van Moll Craft Beer)

 

DE POPEI maart 2020
Download PDF
Interview met What The Frnk

PlatenPraten met DJ's Thor en Luc (Planet of Sound)

 

DE POPEI februari 2020
Download PDF
Interview met The Little Danny Funkers

PlatenPraten met Rob van Veenendaal (Robbie's Records / POPEI platenbeurs)

 

DE POPEI januari 2020
Download PDF
Interview met Noir (f.k.a. The Moonshine Lizard)

PlatenPraten met Sylvia Wernaart-Sanders

 

DE POPEI december 2019

Download PDF

Interview met Eindhovense Popronde acts

PlatenPraten met Roland Frogson (o.a. Pick Up Music Club)

 

DE POPEI november 2019

Download PDF

Interview The Dirty Denims

PlatenPraten met Bo Peters (schrijver Schaduwjaar)

 

DE POPEI oktober 2019

Download PDF

Interview MOOON

PlatenPraten met Jessica Achten

 

DE POPEI september 2019

Download PDF

Interview Andy van de Vossenberg (GuitarKing)

PlatenPraten met Miekie Capello (Knoest)

 

DE POPEI juni 2019

Download PDF

Interview Dave en Joost van Rock City Institute

PlatenPraten met Steef van den Bogaard

 

DE POPEI mei 2019

Download PDF

Interview Charlie & the lesbians

PlatenPraten met Rob Cornelissen (Why Tony)

 

DE POPEI april 2019

Download PDF

Interview Marco Roelofs

PlatenPraten met Diederik van den Brandt

 

DE POPEI maart 2019

Download PDF

Interview TankZilla

PlatenPraten met Iris Penning

 

DE POPEI februari 2019

Download PDF

Interview Gijs van de Burgt & Bob Verhagen (Nigh Fishing festival)

PlatenPraten met Joop van Brakel (Nasmak)

 

DE POPEI januari 2019

Download PDF

Interview met capcap... cap

PlatenPraten met David Henry (Grim Tim)

 

DE POPEI december 2018

Download PDF

Interview met Komatsu

PlatenPraten met Tjerk & Paul (Loud Noise)

 

DE POPEI november 2018

Download PDF

Interview met Wolfendale

PlatenPraten met Ellenor Vora

 

DE POPEI oktober 2018

Download PDF

PlatenPraten met Siem Nozza (nachtburgemeester)

 

DE POPEI september 2018

Download PDF

Interview met Gramma

PlatenPraten met Kovacs

 

DE POPEI juni 2018

Download PDF

Interview met Embrace The Waves

PlatenPraten met Man From The South

 

DE POPEI mei 2018

Download PDF

Interview met The Reaction

PlatenPraten met Quintijn Lohman (Blue Collar Hotel + Tigre Blanco)

 

DE POPEI april 2018

Download PDF

Interview met VUUR (Anneke van Giersbergen + Johan van Stratum)

DE POPEI maart 2018

Download PDF

Interview met Bo\The Rude

PlatenPraten met Frankie Fuzz

 

DE POPEI februari 2018

Download PDF

Interview met Radar Men From The Moon

PlatenPraten met Maurice Truijens (Komatsu)

 

DE POPEI januari 2018

Download PDF

Interview met Sheverine

PlatenPraten met Marco Gelissen (An Evening With Knives)

 

DE POPEI december 2017
Download PDF

Interview met Dawn of Mankind
PlatenPraten met Kelly Kockelkoren (The Voice of Holland + MARCH)

 

DE POPEI november 2017

Download PDF

Interview met Hypergoods

PlatenPraten met Sander Waterschoot (Dynamo)

 

DE POPEI oktober 2017

Download PDF

Interview met MOOON

PlatenPraten met Mirjam Sieben (The Dirty Denims)

 

DE POPEI september 2017

Download PDF

Interview met Def Americans

PlatenPraten met Camilla Blue

DE POPEI juni 2017

Download PDF
Interview met Grim Tim

PlatenPraten met Elvin Usidame (programmeur Effenaar)

 

DE POPEI mei 2017
Download PDF

Interview met Björn van der Doelen

PlatenPraten met Woody Veneman

 

DE POPEI april 2017

Download PDF
Interview met Aidan & the Wild

PlatenPraten met Miriam Bekkers

 

DE POPEI maart 2017

Download PDF

Interview met Call It Off
PlatenPraten met Henk van Straten

 

DE POPEI februari 2017

Download PDF

Interview met The Golden Wonderboys

PlatenPraten met Ruud Borgers

 

DE POPEI januari 2017

Download PDF

Interview met The Dirty Denims

PlatenPraten met Remco Moonen-Emmerink (Velvet Music)

 

DE POPEI december 2016

Download PDF

Interview met Why Tony

PlatenPraten met Roel Blommers (PAUW en Studio POPEI)

 

DE POPEI november 2016

Download PDF

Interview met Zoo Children

PlatenPraten met Reno van der Looij (Eindhovenrockcity.nl)

 

DE POPEI oktober 2016

Download PDF

Interview met Mr. Guy Fox

PlatenPraten met Eefke Boelhouwers (Omroep Brabant)

 

DE POPEI september 2016

Download PDF

Interview met Heretic

PlatenPraten met Farida Lemouchi

 

DE POPEI juni 2016

Download PDF

Interview met Kiki Mettler

PlatenPraten met Robert Schaeffer (Effenaar)

 

DE POPEI mei 2016

Download PDF

Interview met The Moods

PlatenPraten met Bart Thunder (Blue Collar Hotel)

 

DE POPEI april 2016

Download PDF

Interview met lost/ctrl

PlatenPraten met Klyne

 

DE POPEI maart 2016

Download PDF

Interview met MOOON

PlatenPraten met Mozes and the Firstborn

 

DE POPEI februari 2016

Download PDF

Interview met Tamarin Desert

PlatenPraten met Estelle Stijkel (Bells of Youth en Popronde)

 

DE POPEI januari 2016

Download PDF

Interview met Tsar Bompa

PlatenPraten met Marco Roelofs (Effenaar)

 

DE POPEI december 2015

Download PDF

Interview met Op Zoek Naar Johan

PlatenPraten met Anneke van Giersbergen

 

DE POPEI november 2015

Download PDF

Interview met Ton Dekkers (FemME)

PlatenPraten met Peter van Elderen (Peter Pan Speedrock)

 

DE POPEI oktober 2015

Download PDF

Interview met Black-Bone

PlatenPraten met Rens Peters (3voor12/Eindhoven

 

DE POPEI september 2015

Download PDF

Interview met Candybar Planet

PlatenPraten met Matthijs Kropff (Lighttown Fidelity)

 

DE POPEI juni 2015

Download PDF

Interview met singer-songwriters Kiki, Joyce en Aidan

PlatenPraten met Ray Elpee

 

DE POPEI mei 2015

Download PDF

Interview met Sharon Kovacs

PlatenPraten met Dave van den Dries (Rock City Institute)

 

DE POPEI april 2015

Download PDF

Interview met In-Tension

PlatenPraten met Bertus Borgers

 

DE POPEI maart 2015

Download PDF

Interview met The Mariños

PlatenPraten met Paul Smits en Loes Dellevoet-Smits

 

DE POPEI februari 2015

Download PDF

Interview met Tamarin Desert

PlatenPraten met Patric Muris (3voor12/Eindhoven)

 

DE POPEI januari 2015

Download PDF

Interview met Man From The South

PlatenPraten met Martijn Oosterhuis

 

DE POPEI december 2014

Download PDF

Interview met Nouveau Veló

PlatenPraten met Tom Ketelaar (Effenaar)

 

DE POPEI november 2014

Download PDF

Interview met Grim Tim

PlatenPraten met Fred Sparringa

 

DE POPEI oktober 2014

Download PDF

Interview met No Waves & Sunrays

PlatenPraten met Candy Cane

 

DE POPEI september 2014

Download PDF

Interview met An Evening With Knives

PlatenPraten met Kapper Roland

 

DE POPEI juni 2014

Download PDF

Interview met Lookapony

PlatenPraten met Lady Aida en haar protegees

 

DE POPEI mei 2014

Download PDF

Interview met The 101's

PlatenPraten met Rob'a'billy

 

DE POPEI april 2014

Download PDF

Interview met Call It Off

PlatenPraten met Chris Hendriks

 

DE POPEI maart 2014

Download PDF

Interview met Iris Penning

PlatenPraten met Jean-Pierre Coumans

 

DE POPEI februari 2014

Download PDF

Interview met Long Life Heads
PlatenPraten met Marlon Kicken

 

DE POPEI januari 2014

Download PDF

Interview met The Dirty Denims

PlatenPraten met Daan Koch

 

DE POPEI december 2013

Download PDF

Interview met Mozes and the Firstborn
PlatenPraten met Michel Geelen

 

DE POPEI november 2013

Download PDF

Interview met James Wood

PlatenPraten met Joep van Son

 

DE POPEI oktober 2013

Download PDF

Interview met Marco Martens
PlatenPraten met Bjorn van der Doelen

 

DE POPEI september 2013

Download PDF

Interview met Hunting The Robot

PlatenPraten met Denvis