show me the money! subsidies voor muzikanten

Ben jij al een tijdje bezig met het uitbrengen van muziek en ben je ready voor de next level? Ik hoor je al denken: ‘Ja, ik ben ready, maar ik heb geld nodig!’. Meest voorkomend probleem van upcoming- en independent artiesten is een tekort aan ‘money’!!! In dit artikel geeft Kimberley Mungra van KimberLegal tips voor het verkrijgen van subsidies. Dus ook als je niet in aanmerking komt voor dit specifieke fonds, lees het dan alsnog goed door!

 

De artiest die zijn of haar carrière ook maar een beetje serieus neemt weet dat je moet investeren in je zelf. Natuurlijk neem je net als iedereen in het begin gewoon een baantje erbij en met de juiste online marketing tricks kun je tegenwoordig een redelijk inkomen voor jezelf genereren. Maar wat als ik je zeg dat er ook initiatieven van de overheid zijn die heel graag willen bijdragen aan jouw succes. Er zijn verschillende organisaties met een breed scala aan subsidiefondsen speciaal voor jou! De independent rising star! En het mooie is dat je het vaak niet hoeft terug te betalen!

 

Wellicht heb je al eerder van de bekende initiatieven van BUMA-STEMRA en SENA gehoord of zelfs al geprobeerd een aanvraag te doen. Hoewel mijn hart letterlijk gaat zingen van deze mooie subsidies wil ik jullie meenemen in een al lang bestaand, maar op de een of andere manier nog niet zo heel erg bekend initiatief van het Fonds Podium Kunsten.

 

Laat me jullie vertellen over het programma dat mij € 15.000 heeft toegekend. Ja, je hoort het goed! Om precies te zijn was het € 15.050. Ik heb voor mijn persoonlijke collectie een screenshot gemaakt van het bedrag (hihi). 15.000 eurie helemaal tot mijn beschikking om te kunnen investeren in al mijn muzikale dromen en ideeën en ik heb geen cent terug hoeven te betalen!

1.jpg

 

Welk programma?

Ik heb het over het programma Urban projecten van Fonds Podium Kunsten. Het programma Urban projecten is gericht op Urban arts in de breedste zin van het woord. Het gaat hierbij om muziek-, dans- en theatervormen die een link hebben met de Urban cultuur of worden beïnvloed door maatschappelijke ontwikkelingen binnen de Urban dynamiek. Het programma richt zich op artiesten die al een tijdje actief zijn in hun eigen omgeving, maar landelijk nog net niet die doorbraak hebben gehad.

 

Hoe kom je voor deze subsidie in aanmerking?

Het programma Urban projecten is gericht op initiatieven van opkomende artiesten op het gebied van grootstedelijke en Urban cultuur. Artiesten die in een band of collectief zitten komen als groep in aanmerking voor ondersteuning binnen het programma.

 

Voorwaarden:

·       Je moet een in Nederland wonende artiest zijn en mag momenteel geen hbo-kunstvakopleiding volgen of hebben gevolgd;

·       Je moet minimaal 18 jaar of ouder zijn;

·       Je moet in jouw omgeving al enigszins stappen hebben gemaakt met jouw muzikale carrière binnen de Urban culture;

·       Deze stappen hebben nog niet of nauwelijks echt zichtbaar resultaat binnen Nederland opgeleverd;

·       De activiteiten die je wil uitvoeren moeten bijdragen aan jouw artistieke ontwikkeling;

·       Waarbij wordt toegewerkt naar een openbaar resultaat, denk aan bijvoorbeeld een EP en een live toonmoment (live-performance) in Nederland.

 

Beschikbare bedragen

Voor dit programma is ruim € 600.000 per jaar beschikbaar. Het programma Urban projecten heeft een op = op regel. Dit betekent dat als je een aanvraag doet voor € 10.000 en het overige budget is € 7.000 je bij toekenning nog maar € 7.000 maximaal kan ontvangen.

 

Hoe en wanneer kan subsidie worden aangevraagd?

Er kan doorlopend subsidie worden aangevraagd, totdat het budget op is. Het is dus niet zo dat het allemaal in januari ingediend moet worden, MAAR het is wel slim om gelijk in het begin van het nieuwe jaar de aanvraag te doen. Een artiest kan maximaal twee keer subsidie krijgen via het programma Urban projecten.

2.jpg

 

Artiesten die voldoen aan bovenstaande voorwaarden kunnen zich als volgt aanmelden:

Aanmelden als artiest of als organisatie via Mijn Fonds.
Aanvragen moeten worden ingediend met behulp van het online aanvraagformulier. Om subsidie aan te vragen, heb je een inlogcode en wachtwoord nodig. Heb je dat al, dan kun hier inloggen bij Mijn Fonds. Heb je nog geen inlogcode en wachtwoord dan kun je dat hier aanvragen.

 

3.jpg

Mijn aanvraag proces

Oke, nu weet je de eisen. Dit is allemaal heel erg algemeen, maar ik ga je meenemen in mijn proces. Nadat ik me had aangemeld werd mijn aanmelding in behandeling genomen en omdat ze mijn initiatief interessant genoeg vonden mocht ik op gesprek komen.

 

Het gesprek vond zich voor de pandemie gewoon plaats op het hoofdkantoor in Den Haag. Daar werd ik vriendelijk ontvangen door 2 medewerkers die over de beoordeling van mijn subsidie aanvraag gingen. Het gesprek is vooral om kennis te maken en de gezichten te zien achter de aanvraag. Tijdens het gesprek wordt o.a. gevraagd om je aanvraag enigszins toe te lichten en krijg je hele goede tips mee over wat ze graag terug willen zien in jouw plan.

 

Iedereen kan zich aanmelden, maar indien je voldoet aan de eisen wordt pas na het gesprek besloten of je überhaupt een officiële aanvraag mag doen. Geven ze akkoord voor het doen van een aanvraag krijg je 4 weken de tijd om je plan rond en concreet te maken.

 

 

“Benader de mensen en organisaties waar je mee wilt samen werken meteen vanaf het moment van aanmelden”

 

 

Ik had bij de 1e aanmelding al mijn potentiele samenwerkingen benaderd met oog op eventuele toekenning van het fonds. Voor je antwoord hebt en alles hebt verzameld kan er behoorlijk wat tijd overheen gaan. In mijn geval had iedereen heel snel enthousiast gereageerd en alvast prijsopgaves en beschikbaarheid naar me toegestuurd. Dit scheelde tijd in de 4 weken die je hebt om het allemaal op te schrijven en uit te werken. Want niks is erger als je moet wachten op antwoord en je deadline nadert.

 

Don’t give up!

Ik wou dat ik kon zeggen dat mijn subsidieaanvraag in een keer was goedgekeurd. Maar dan had ik nooit zoveel geleerd en jullie deze waardevolle tips mee kunnen geven. Het fonds heeft bij onze eerste poging de aanvraag afgekeurd. Ze gaven in een brief ruim uitleg waarom en wat er naar hun inzien ontbrak. Ik begreep er helemaal niks van!!! Ze vonden dat ik nog niet goed genoeg had toegelicht waarom ik met bepaalde partijen wilde samenwerken en voor een project als de mijne vroegen we eigenlijk veel te veel geld. Er was voor artiesten als ik een gemiddelde van € 10.000 a € 20.000 max beschikbaar. Dit vonden wij in eerste instantie vreemd want er was nooit eerder een max gegeven, behalve de € 600.00 van het totale fonds. Daarnaast krijg je een maximumaantal woorden dat je kan gebruiken in de velden. Dus er was gewoonweg geen ruimte om extra toe te lichten.

 

4.jpg

 

Bel het fonds plat met al je vragen!

Samen met mijn manager hebben we om toelichting gevraagd op de brief, en gevraagd of het nog mogelijk is de aanvraag aan te passen. Dit is in de meeste gevallen gewoon mogelijk, na afwijzing krijg je nog een kans om je aanvraag aan te passen. Dit is uiteraard alleen voor initiatieven die wel in de buurt komen, maar net niet helemaal voldoen aan het profiel. We hebben ze bijna elke dag gebeld en alle punten nagelopen waar we dan op moeten letten. Zo werd ons toen duidelijk dat we naast de begroting een extra bestand kunnen toevoegen om zo het maximumaantal woorden van het formulier te omzeilen. Dit moet je maar net weten! En daarom moet je gewoon blijven bellen tot het voor jou duidelijk is wat er moet gebeuren! Voel je niet bezwaard en zet alles op alles om jouw plan goedgekeurd te krijgen. Dat was onze mindset in ieder geval. We waren zo dichtbij. Ain’t no stopping us now!

 

Judgement day

Het fonds geeft aan dat na het indienen van de aanvraag het maximaal 13 weken duurt voor je antwoord krijgt op je aanvraag. Ik logde elke dag in om te zien of er al iets veranderd was. Want ze sturen de officiële toekenning alleen per post en je kunt het inzien in jouw online omgeving van het fonds. De eerste aanvraag duurde wel iets van 11 weken ongeveer, maar mijn toekenning was de 2e keer binnen ongeveer 6 weken bekendgemaakt.

 

Klaar voor de Start!

Het mooie van het hebben van budget is dat je nu ook eindelijk de mensen met wie je wilt samenwerken daadwerkelijk kan betalen wat ze vragen, wat ze waard zijn! De uitspraak Time is Money kreeg een hele nieuwe betekenis. Want ik heb nog nooit zoveel in een korte tijd voor mekaar gekregen als toen. En waarom? Omdat je mensen gewoon kan betalen, dan gaat alles in een raptempo! Gewoon een goede strakke planning maken met je team en gaan met die banaan!

 

5.jpg

 

Hold on Big Spender!! Administratie en Belasting dingen

Natuurlijk kan ik niet voorbijgaan aan de Belastingdienst. Want hoe zit dat nu? Het fonds heeft bij toekenning wel een meldingsplicht bij de Belastingdienst, maar je hoeft geen belasting te betalen over het ontvangen bedrag. De Belastingdienst is er dus van op de hoogte dat jij dit bedrag hebt ontvangen. In principe is het geld wat je hebt gekregen ook zo weer op want je gaat het uitgeven aan al je materiaal, locaties, huur studio, oefenruimtes, kleding etc. Je mag ook wel wat van het fonds reserveren voor jezelf als zijnde onkostenvergoeding, maar bewaar alle facturen en bonnetjes. Als je namelijk een groot bedrag van het geld toch aan jezelf uitkeert, kan dit in de ogen van de Belastingdienst alsnog gezien worden als belastbaar inkomen en moet je een deel afdragen.

 

Soms heb je net ff dat zetje nodig!

Mijn netwerk is enorm gegroeid na ontvangst van de subsidie en uitvoering van het project! Mijn kwaliteit muziek is echt omhooggegaan en alles is in een stijgende lijn qua streams, views, followers en samenwerkingen. Dit gun ik iedere artiest die keihard werkt aan zijn of haar carrière. Dit is net dat extra zetje wat ervoor kan zorgen dat je je kan positioneren in deze music business! Dus doe er je voordeel mee en check it out!

 

Andere fondsen

Er zijn nog veel meer fondsen, waarvan o.a. het ‘investeringsfonds muziek’ van BUMA-STEMRA en het ‘Performers fonds’ van Sena. Maar omdat ik daarvan de aanvraag nog niet heb doorlopen kan ik daar nog niet uitgebreid op ingaan. Wel kan ik zeggen dat al deze fondsen een gelijksoortige procedure hebben. Dus in hoofdlijnen blijft het hetzelfde. Je aanvraag voor jouw toekomstplannen moet zodanig bijdragen aan de groei en ontwikkeling van jouw muziek carrière dat het uitvoeren van jouw ideeën essentieel is en het een gemiste kans is als ze daar niet aan bijdragen!

 

6.jpg7.jpg

 

Need help?

Naast mijn leven als artiest wil ik met mijn bedrijf KimberLegal andere upcoming artists begeleiden, coachen en voorzien van waardevolle Music Bizz Tips. Met mijn juridische achtergrond en ervaringen als independent artist wil ik niks anders dan artiesten empoweren! De tips op mijn instagram variëren van informatievoorziening over de rechten van de artiest tot aan inzichten in welk platform het beste is om je muziek te distribueren. Dus als je hulp nodig hebt bij het doen van jouw aanvraag of andere music bizz gerelateerde dingen, stuur een e-mail naar info@kimberlegal.com en we plannen een afspraak in! Binnenkort volgen ook wat leuke masterclasses over de Music Business! Stay Tuned! And Follow me on Instagram en Facebook!

 

8.jpg

 

 

 9.jpg

Kimberley Mungra
Coach voor Creatives
Juridisch adviseur & Music Bizz Consultant

                       

Instagram: www.instagram.com/kimberlegal

Facebook: www.facebook.com/Kimberlegalnl

Website: www.kimberlegal.com

E-mail: info@kimberlegal.com

Telefoon: 06-44815553

 

Bezoekadres:

Zomerhofstraat 71, Unit 238

3032 CK ROTTERDAM

 

 

  

GEEN TIPS MEER MISSEN_.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gepubliceerd op 25/02/2021