hoe je geld overhoudt om een nieuw instrument te kopen

Muziek maken begint bij een instrument kopen. Instrumenten waar je je eerste noten mee speelt zijn niet zo duur. Als je wat meer ervaring hebt en zelfs professioneel muzikant bent, dan stel je andere eisen aan je instrumenten. En daar komt vaak een behoorlijk kostenplaatje bij kijken. Hoe zorg je ervoor dat je geld hebt om deze investeringen te doen? Anita van Gelder geeft tips!

 

Privé-rekening plunderen

Hoe zorg je nu dat je genoeg geld hebt om het instrument van je dromen te kopen? Je kunt natuurlijk je privé-spaarrekening plunderen. Maar die heeft toch andere doelen? Ik denk aan vakanties, onderhoud van je huis of je auto, een financiële buffer voor je pensioen of voor als de wasmachine er opeens mee ophoudt, ….

 

Waarom lukt het niet?

Waarom lukt het dan niet om van het geld wat je met je muziekbusiness verdient geld over te houden voor nieuwe instrumenten? Dat komt door de Wet van Parkinson. De Wet van Parkinson zegt: we benutten de beschikbare ruimte. Dat zit in ons menselijke brein. Een mooi voorbeeld hiervan is een tube tandpasta. Als de tube tandpasta nog helemaal vol is, dan gebruik je gewoon lekker veel tandpasta om je tanden te poetsen. Maar als die bijna leeg is en je hebt geen nieuwe tube, dan lukt het je om nog net een beetje tandpasta eruit te persen. Je tanden worden net zo schoon met veel minder tandpasta.

 

 

De Wet van Parkinson zegt: we benutten de beschikbare ruimte. Dat geldt voor materialen, tijd én geld

 

 

Je kent het vast ook in tijd. Als jouw deadline voor een klus over 2 weken is, dan maak je je nu nog nergens druk om. Je voelt alle ruimte om nog eens iets uit te zoeken. Je hebt veel meer tijd nodig om de klus te klaren, dan waneer de deadline bijvoorbeeld morgenvroeg om 8.00 uur is. Dan kun je bergen verzetten, ga je heel efficiënt en creatief te werk en lukt het je om de klus vandaag te klaren. Je bereikt eerder en vaak beter het gewenste resultaat.

 

De Wet van Parkinson geldt ook voor geld. Als er veel geld beschikbaar is, dan geef je het gemakkelijker uit dan wanneer er minder beschikbaar is. Je denkt nog eens extra na over de noodzaak van een uitgave. Of je zoekt naar andere oplossingen om hetzelfde te bereiken.

 

Gouden tip

Ik geef je één Gouden Tip die ECHT werkt! En waarmee je vanaf vandaag meer winst gaat maken. Winst die je gebruikt om de aanschaf van jouw favoriete instrument te realiseren.

 

Vanaf vandaag zet jij van iedere honderd euro die je met je muziekbusiness verdient één euro opzij. Want als jij het met € 100 kunt redden, dan red je het ook met € 99. Toch?!

 

En dat doe je niet op een spaarrekening bij je huisbank, maar op een rekening waar je niet gemakkelijk bij kunt. Bij een andere bank.

 

Dus als je € 100 binnenkrijgt, dan zet je € 1 opzij. Dat merk je niet, maar het is wel winst. Waar je niet meer aan komt.

 

 

Als jij het met € 100 kunt redden, dan red je het ook met € 99. Toch?!

 

 

Waarom dit écht werkt

Je denkt misschien, het is maar 1%. Maar het is wél 1%. En 1% van heel veel, tikt toch lekker aan. Net zo belangrijk is het feit dat je nieuw gedrag aanleert. Heel handig en helpend gedrag. Mijn ervaring leert, dat je uiteindelijk veel meer winst apart gaat zetten. Ik zie het ook bij mijn klanten, dat ze heel blij worden van dit principe: WINST EERST – PROFIT FIRST.

 

Praktisch

Even heel praktisch, zet je dus de volgende 3 stappen:

 

1. Open een nieuwe spaarrekening (kan gratis) bij een andere bank.

2. Iedere maand, bijvoorbeeld op de laatste dag van de maand, check je hoeveel geld er binnen is gekomen.

3. Neem daar 1% van en verhuis dat naar je nieuwe spaarrekening.

 

 

Profit First is een leuk, praktisch en toegankelijk systeem om je geld te managen

 

 

Profit First

Winst apart zetten op een spaarrekening waar je niet bij kunt, is één van de 4 basis principes van Profit First. Profit First is een leuk, praktisch en toegankelijk systeem om je geld te managen. Je maakt altijd winst, ervaart rust in je financiën en maakt betere keuzes.

 

Nationale Profit First dag 19 maart

Op 19 maart 2021 is alweer de 4e Nationale Profit First dag. Op deze dag zijn er in het hele land workshops en webinars, die worden gegeven door gecertificeerde Profit First Professionals. Ook ik lever mijn bijdrage in live Q&A’s voor ondernemers, waarin je ál je vragen over Profit First aan mij kunt stellen.

 

Meer info over de landelijke Profit First dag 2021 vind je op: https://www.profitfirst.nl/profit-first-dag

 

 

 

 

 

Anita van Gelder

Winstadviseur met een passie voor het helpen van muzikanten.
Ze deelt dan zo nu en dan ook tips speciaal voor muzikanten op Facebook en Instagram.
www.anitavangelder.nl

 

Foto Anita.jpg

Gepubliceerd op 18/02/2021