tips voor gitaristen: lead guitar vs. rhythm guitar

Op dinsdag 8 oktober was er weer een leuke en leerzame editie van GearJunks. Deze keer over hoe je de partijen en sound van de sologitaar en slaggitaar op elkaar kunt afstemmen om zo tot een goede combinatie te komen! In deze blog een aantal tips die deze avond ook aan bod zijn gekomen, met dank aan gitaristen Marc Eijkhout en Frank Schurgers.

 

Bij het gebruik van meerdere gitaren in een band heb je altijd het probleem dat je elkaar in de weg gaat zitten, met het gevolg dat gitaristen zichzelf harder gaat zetten dan andere gitaristen. Over het algemeen krijg je dan ruzie met de geluidsman.

 

Maar hoe kan je er dan voor zorgen dat je in een bandopstelling toch je plekje hebt in de mix? Daar zijn een paar oplossingen voor:

 

1. Gebruik de Equalizer van de versterker

Elke versterker is anders, maar de meeste versterkers hebben verschillende EQ’s. Zo kan het een voordeel zijn voor de slaggitarist om meer bass en middle erbij te draaien en wat treble weg te nemen. Vervolgens kan de andere gitarist het tegenover gestelde doen, dus meer middle en treble bij draaien en minder bass. Hou er rekening mee dat dit invloed heeft op het algemene geluid van je gitaar, dus deze manier is niet voor iedereen het beste.

 

 

 

Voor een slaggitarist kan het een voordeel zijn om meer bass en middle erbij te draaien en treble weg te nemen

 

 

Veel Metal gitaristen komen als ze thuis aan het oefenen zijn vaak tot een ‘mid scoop’. Dit houdt in dat ze middle weg draaien en de bass en treble open zetten. Het zorgt ervoor dat je thuis ook een dik vet geluid hebt, maar in de band val je weg. Dit komt omdat je thuis een breder frequentiespectrum wil hebben, wat fijner in het gehoor ligt. In de band worden deze door de bassist, een andere gitarist, toetsen en drums al opgevangen, dus wil je de mid frequentie van de gitaar het liefst zo goed als mogelijk benutten.

 

2. Maak gebruik van een Equalizer pedaal

EQ-pedals zijn er in verschillende soorten en maten, maar wat handig kan zijn om nét door de mix heen te prikken als je een solo hebt: zorg ervoor dat je de mid tot hoge frequentie een boost geeft zodat je een Mid-bump effect krijgt.

 

3. Gebruik een Mid of Treble Booster of een overdrive pedaal dat van natuur meer Mid erbij geeft

Dit is vaak de meest gebruikte manier van leadgitaristen geweest over de afgelopen decennia om niet alleen door de mix te prikken maar ook om de versterkers net iets meer te laten verzadigen. Denk aan een Tubescreamer, Dallas Rangemaster, Klonn, etc.

 

De meeste overdrive pedalen hebben meestal ook een tone knop, hiermee kun je dus meestal nog extra tweaken om eruit te prikken. Meestal is het een goede sweetspot om de knop ‘op 1 uur’ in te stellen, maar dit verschilt per setup en is dus persoonlijk per gitarist. Het gebruik van een booster zorgt dat er net iets meer dB door je versterker gegooid wordt en als je een buizen versterker hebt zorgt dit voor net iets meer compressie waardoor je een warmere, vloeiendere toon krijgt.

 

Gitaristen met een erg vette sound zoals Stevie Ray Vaughan, Brain May en Eddie Van Halen gebruiken vaak Treble boosters of een Tubescreamer om door de mix te komen. In de mix klinkt dit super maar wanneer je alleen de gitaar zou horen klinkt dat erg dunnetjes.

 

 

 

Veel Metal gitaristen komen tot een ‘mid scoop’, wat thuis voor een dik geluid zorgt maar in de band val je weg

 

 

 

Natuurlijk is er tijdens de GearJunks avond nog gedetailleerder hierop ingegaan en kon je het verschil horen en zelf proberen. Toch hopen we dat je na het lezen van deze blog als gitarist zijnde weer een stap dichter bij je ideale sound komt.

Ook als je zelf geen gitarist bent is het interessant op de GearJunks avonden te bezoeken. Zo leer je op een laagdrempelige meer over gitaren, pedalen, versterkers en andere gear, wat soms erg handig is als je een ander instrument speelt dan gitaar. Daarnaast leer je tijdens deze avonden ook andere muzikanten kennen, ook niet onbelangrijk natuurlijk!

 

Wil je de volgende editie niet missen, of online meepraten? Word lid van de GearJunks Facebook-groep: https://www.facebook.com/groups/gearjunks/

 

 

 

 

 

ebook-download-page-2.png

 

Gepubliceerd op 24/10/2019