vocal abuse of vocal misuse?

Door Logopedist en Stemtherapeut, Mariëlle Dortmans

 

Misbruik jij je stem wel eens? En ben je daar dan bewust van? Misschien heb je al eens van de termen ‘Vocal Abuse’ en Vocal Misuse’ gehoord. Met Vocal abuse wordt stem-misbruik bedoeld en met vocal misuse het verkeerd gebruiken van de stem. Zowel stemmisbruik als het verkeerd gebruik van de stem, kan voor stemproblemen zorgen. In deze blog kom je daarom meer te weten over deze onderwerpen en kom je te weten waar je op kunt letten om je stem preventief kunt beschermen voor mogelijke problemen.

 

Voor iedereen is het verschillend in welke mate je verantwoordelijkheid neemt over je stem en het belang daarvan. Hierbij speelt de professionele afhankelijkheid van de stem een grote rol. Wanneer je je stem tijdens je werkzaamheden in het dagelijks leven niet nodig hebt, zal het niet erg zijn als je stem een keer flink hees is, de zogenoemde nonvocal nonprofessionals. Maar personen waarbij het geringste stemprobleem grote gevolgen heeft, zoals bijvoorbeeld acteurs of professionele artiesten/vocalisten, speelt stemverzorging en verantwoord stemgebruik een grote rol. Deze groep mensen worden ook wel de "Elite vocal performers" genoemd. Zij zijn afhankelijk van hun stem om hun beroep uit te kunnen oefenen.

 

Daarnaast zijn er nog twee categorieën waar stemgebruikers ingedeeld kunnen worden. Denk hierbij aan telefonisten, receptionisten en leerkrachten. Zij behoren tot de groep "Professional voice users". Voor hen zullen stemproblemen van grote invloed zijn op hun beroepsmatige werkzaamheden, maar zij kunnen hun beroep eventueel nog wel (beperkt) uitvoeren als het moet. En tot slot hebben we de groep die minder afhankelijk is van de stem, maar waarbij de stem wel gebruikt wordt in het beroep. Dit is de groep "Nonvocal professionals", zoals verkopers, dokters, zakenlui etc.

Tot welke groep behoor jij?
Groep 1: Elite vocal performers
Groep 2: Professional voice users

Groep 3: Nonvocal professionals

Groep 4: Nonvocal nonprofessionals

 

 

Niemand wil langdurig last hebben van bijvoorbeeld een hese stem of pijn in het keelgebied

 

Het belang en de mate waarin je voor je stem zorgt is voor iedereen anders, maar ik denk dat niemand langdurig last wil hebben van bijvoorbeeld een hese stem of pijn in het keelgebied. Dit kan namelijk op de lange termijn zorgen voor grote stemproblemen/stemstoornissen. In zekere zin is het voor iedereen dus van belang om wat op de hoogte te zijn over wat wel en niet goed is voor de stem.

 

STEMBELASTBAARHEID 

Mensen met een grote stembelastbaarheid kunnen mogelijk wat meer aan (zoals bijvoorbeeld langdurig spreken of zingen), dan iemand die een lage stembelastbaarheid. De balans tussen stembelasting en stembelastbaarheid spelen daarom ook altijd een grote rol in het gezond houden van je stem. Stembelasting is de belasting die de stem ondergaat in termen van duur, volume en toonhoogte. Wanneer deze drie aspecten goed in balans zijn met elkaar, dan is er een optimale stembelasting. Maar wanneer je bijvoorbeeld erg lang voor een grote groep mensen moet spreken in een ruimte met veel achtergrondlawaai, dan raken de drie aspecten uit balans en kan het zijn dat je bijvoorbeeld geforceerd gaat spreken en hierdoor last van je stem krijgt.

 

DE VIJANDEN VAN DE STEM!

De stem kent vele vijanden. Er zijn veel factoren en activiteiten die schadelijk kunnen zijn voor je stem. Hieronder zijn een aantal risicofactoren opgesomd. Ik ben benieuwd hoeveel van deze factoren op jou van toepassing zijn.

 

·         Overmatig roken, alcohol- en koffiegebruik;

·         Stemgeven wanneer er veel emotionele belasting is (kans op globusgevoel);

·         Stemgeven in een te droge ruimte;

·         Stemgeven in een ruimte met ongefilterde lucht/slechte ventilatie (een ruimte met bijv. veel stof);

·         Stemgeven in een ruimte met slechte akoestiek;

·         Gillen, schreeuwen, luid roepen;

·         Angst en stress;

·         Vermoeidheid;

·         Medicatie die van invloed is op de stem;

·         Allergieën en infecties;

·         Astma of andere longaandoeningen;

·         Reflux (maagzuur);

·         Hormonale veranderingen;

·         Sterk of luid fluisteren;

·         Veel hoesten of schrapen;

·         Slechte spreek/zangtechniek;

·         Vaak verkouden zijn;

·         Stemmetjes imiteren;

·         Spreken op een inademing.

 

 

Een keer schrapen staat gelijk aan een half uur spreken!

 

 

Fysieke factoren, persoonlijke factoren en omgevingsfactoren zijn dus dingen waar je rekening mee kunt houden als je denkt aan het 'beschermen' van je stem. Maar ook ouder worden zal de stemkwaliteit aantasten, iets waar we minder invloed op uit kunnen oefenen helaas. Veranderingen in de bouw en de werking van het stemapparaat dan namelijk een rol. En zo zijn er ook andere factoren die een rol kunnen spelen waar we geen invloed op kunnen hebben, zoals bijvoorbeeld slecht geluid vanuit de monitor bij een optreden, wat niet goed afgestemd wordt. Dan moeten we helaas roeien met de riemen die we hebben en ons zo verantwoord mogelijk aanpassen aan de situatie, zoals bijvoorbeeld het zingen op spiergeheugen.

 

 

SYMPTOMEN VAN STEMPROBLEMEN

Een aantal symptomen die kunnen voortkomen door verkeerd stemgebruik of stemmisbruik zijn hieronder opgesomd. Deze symptomen kunnen los van elkaar voorkomen of in combinatie met elkaar.

 

·         Stemvermoeidheid;

·         Gespannen stemgeving;

·         Heesheid;

·         Verminderde stemomvang;

·         Kortademigheid;

·         Stemverlies en of stembreuken;

·         Tremor (beverige stem, schommelingen in toonhoogte en luidheid)

·         Droge keel of pijnlijk gevoel in de keel;

·         Globusgevoel (spanning/brok in de keel);

 

GEVOLGEN VAN STEMPROBLEMEN

Het verkeerd gebruik van de stem of het misbruiken van de stem heeft grote gevolgen voor de kwaliteit van het stemgeluid. Maar denk hierbij ook aan een verstoring in de toonomvang, de luidheid, de toonhoogte en de kracht van de stem. De gevolgen van stemgeven kunnen na verloop van tijd zo erg zijn dat je mogelijk niet meer vanzelfsprekend je beroep/act uit kunt voeren. In het ergste geval resulteert een functioneel probleem (het gebruik van de stem), zich in een organisch probleem zoals bijvoorbeeld stembandknobbeltjes. Het zou wel echt zuur zijn als je dan optredens niet uit kunt voeren omwille van je stem. En als er geen vervanger is, dan heeft de rest van de band ook geen gig.

 

Een stemprobleem is niet altijd vanaf de buitenkant te zien en dan maakt een stemprobleem soms nog veel lastiger. Mogelijk begrijpt de omgeving niet helemaal wat er aan de hand is met je stem. Misschien denken mensen wel dat je je aanstelt, terwijl je eigenlijk je stem probeert te beschermen. Op de lange termijn kan dit mogelijk ook je zelfvertrouwen aantasten.


3.png

STEMMANAGEMENT

Want voorkomen is beter dan genezen ;-)

 

Gelukkig zijn er ook manieren om problemen te kunnen vermijden. Het is van groot belang om te weten wat wel en niet goed is voor de stem. Daarnaast is het goed om te weten wat de belasting en belastbaarheid van jouw stem is. En mocht er even een disbalans zijn, dan is het handig om te weten wat je daar aan kunt doen. Hieronder een paar voorbeelden.

 

Schrapen vermijden!
Een keer schrapen staat gelijk aan een half uur spreken! Dit is super belastend voor je stem. Stom dat zoiets kleins, van zo’n grote invloed kan zijn op de stem terwijl het soms zo’n voor de hand liggende oplossing lijkt. Stel je zou iedere keer dat je schraapt met je handpalm tegen een korrelmuur slaan. Aan het einde van de dag heb je misschien wel een rode en geïrriteerde handpalm. Dit is het effect dat je ook kunt creëren bij je stembanden als je veel schraapt. De stembanden schuren steeds tegen elkaar aan wat een irritatie veroorzaakt. Dus: meteen afschrapen die handel  ;-)

 

Probeer bijvoorbeeld in plaats van het schrapen te slikken, een slokje water te drinken, te huffen (hoesten op een /h/ waarbij de stembanden niet tegen elkaar komen), te neuriën, of gewoonweg door het slijm heen te praten wanneer dit in de weg zit (door de natuurlijke trilling zal het slijm verplaatsen). 

 

Vermijd fluisteren!

Tijdens het fluisteren gebruik de stembanden niet op een ontspannen manier. Tijdens fluisteren gebruik je namelijk alleen het bovenste gedeelte van de stembanden op een heel gespannen manier. Dit kan voor irritatie en beschadiging van de stembanden zorgen. Probeer bijvoorbeeld wat zachter te praten in plaats van te fluisteren. En wanneer je verkouden bent en de neiging hebt om te gaan fluisteren, probeer dan de stem de rust te geven die de stem nodig heeft, maar ga vooral niet fluisteren. Als je al eens hebt leren bubbelen (Lax Vox™), dan kun je de stembanden weer op een ontspannen manier laten trillen. Hierdoor zal de stem sneller herstellen.

 

Tijdens het fluisteren gebruik de stembanden niet op een ontspannen manier

 

Techniek

Gebruik tijdens het spreken en zingen een goede techniek en probeer niet over het geluid heen te komen. Tijdens een feestje kun je bijvoorbeeld wat meer ‘twang’ toevoegen aan je stemgeluid. Dit is een truckje dat je kunt leren om het geluid wat scherper te maken waardoor je minder moeite hoeft te doen om verstaanbaar te zijn. Gebruik genoeg ademsteun zodat er niet te veel druk in het keelgebied ontstaat.

 

Hydratatie

En de stem moet natuurlijk soepel en vochtig blijven. Uitgedroogde stembanden geven minder mooi geluid dan mooie gehydrateerde stembanden. Dit heeft te maken met de stemplooitrilling die soepel moet verlopen. Bij een verminderde soepele trilling is de kwaliteit van het stemgeluid verminderd en kun je een geïrriteerde keel ervaren. Misschien een gekke vergelijking, maar denk maar een aan een uitgedroogde krent of en in het water geweekte krent. Als je twee in het water geweekte krenten tegen elkaar aan duwt heb je veel beter contact in plaats van twee uitgedroogde krenten.

 

Maar hoe kun je de stembanden dan vochtig houden? Dit kun je doen door bijvoorbeeld het stoom tijdens het douchen te inhaleren, of te stomen boven een pan heet water. Maar je kunt ook gebruik maken van een luchtbevochtiger of een vernevelaar. Dan kun je tijdens het vernevelen nog lekker je Netflix serie blijven kijken ;-) Maar ook het bubbelen heeft een hydraterende werking voor de stembanden. Mocht je op zoek zijn naar een vernevelaar, een luchtbevochtiger, of bubbel-buisjes, dan kun je deze bij ons bestellen. Binnenkort is deze ook via de webshop te vinden. Mocht je deze nu al willen bestellen, dan kan dat! Neem gerust contact met ons op.

 

4.jpg

 

Zo zijn er voor iedere situatie wel een aantal tips en tricks die je kunt toepassen, maar hierboven zijn veel voorkomende situaties, die voor jou mogelijk ook van toepassing zijn.

  

CHECK JE STEM!

Op de website van www.mybodyvox.nl zijn checklists te vinden om jouw stembelasting in kaart te brengen. Ook is er een uitgebreide lijst te vinden met adviezen en tips voor een betere stemgewoonten. En mocht je meer willen weten over gezond stemgebruik en stemhygiëne? Neem dan gerust contact op!

 

“You support your vocals, we support you!”

 

 

 

 

 2.jpg

Mariëlle Dortmans

Stemtherapeut & Logopedist

 

MyBodyVox

Stem-specialistische Logopedie- en ontspanningspraktijk

www.mybodyvox.nl

contact@mybodyvox.nl

06-14066866

 

Strijp-S - Videolab
Torenallee 20, 5617 BC, Eindhoven

Instagram: www.instagram.com/mybodyvox/
Facebook: www.facebook.com/mybodyvox/

 

 

  

GEEN TIPS MEER MISSEN_.png

MUZIKANTENTIPS

 

Klik hier voor de Facebook-groep Fix Je Bizz, een community vol muzikanten die jou kunnen helpen met je zakelijke regelskills

 

MINIPOPBLAD DE POPEI

DE POPEI is het maandelijkse mini-popblad uitgegeven door POPEI.

 

DE POPEI wordt dubbelzijdig gedrukt op A3 en gevouwen tot flyerformaat. Het wordt verspreid op meer dan 200 adressen door heel Eindhoven en omstreken in een oplage van 2500 stuks.

DE POPEI december 2022

Download PDF

Interview met ITUA

Platenpraten met Mayleaf

 

DE POPEI november 2022

Download PDF

Interview met BluLines

Platenpraten met Ferry Zandvliet 

 

DE POPEI oktober 2022

Download PDF

Interview met Anker

Platenpraten met This Is Lovski

 

DE POPEI september 2022

Download PDF

Interview met Death Sells

Platenpraten met Eauxby

 

DE POPEI juni/juli 2022

Download PDF

Interview met FIEP

Platenpraten met Danielle Warners

 

DE POPEI mei 2022

Download PDF

Platenpraten met Ferdous

Interview met Vitamin B12

 

DE POPEI april 2022

Download PDF

Platenpraten met JASMIJN

Uit het hok: Acoustakoff

 

DE POPEI november/december 2021
Download PDF
Interview met DEAR MOTHER

PlatenPraten met Floor Henkelman (Fleur)

 

DE POPEI oktober 2021
Download PDF
Interview met Mariëlle Dortmans (MyBodyVox)

PlatenPraten met Jordi de Backer

DE POPEI september 2021 *40 jaar POPEI special*
Download PDF
Interview met Bart Brouwer (Flyin' Spiderz, Betty Blue, CKE)

PlatenPraten met Rob Bours en Roel Blommers

 

DE POPEI oktober 2020
Download PDF
Interview met Nouveau Vélo

PlatenPraten met Bob de Wit (The Super-Nova Studio & The Isolation Sessions)

 

DE POPEI september 2020
Download PDF
Interview met Anne en David (POPEIgenwijs)

PlatenPraten met Jaap Hermans (Van Moll Craft Beer)

 

DE POPEI maart 2020
Download PDF
Interview met What The Frnk

PlatenPraten met DJ's Thor en Luc (Planet of Sound)

 

DE POPEI februari 2020
Download PDF
Interview met The Little Danny Funkers

PlatenPraten met Rob van Veenendaal (Robbie's Records / POPEI platenbeurs)

 

DE POPEI januari 2020
Download PDF
Interview met Noir (f.k.a. The Moonshine Lizard)

PlatenPraten met Sylvia Wernaart-Sanders

 

DE POPEI december 2019

Download PDF

Interview met Eindhovense Popronde acts

PlatenPraten met Roland Frogson (o.a. Pick Up Music Club)

 

DE POPEI november 2019

Download PDF

Interview The Dirty Denims

PlatenPraten met Bo Peters (schrijver Schaduwjaar)

 

DE POPEI oktober 2019

Download PDF

Interview MOOON

PlatenPraten met Jessica Achten

 

DE POPEI september 2019

Download PDF

Interview Andy van de Vossenberg (GuitarKing)

PlatenPraten met Miekie Capello (Knoest)

 

DE POPEI juni 2019

Download PDF

Interview Dave en Joost van Rock City Institute

PlatenPraten met Steef van den Bogaard

 

DE POPEI mei 2019

Download PDF

Interview Charlie & the lesbians

PlatenPraten met Rob Cornelissen (Why Tony)

 

DE POPEI april 2019

Download PDF

Interview Marco Roelofs

PlatenPraten met Diederik van den Brandt

 

DE POPEI maart 2019

Download PDF

Interview TankZilla

PlatenPraten met Iris Penning

 

DE POPEI februari 2019

Download PDF

Interview Gijs van de Burgt & Bob Verhagen (Nigh Fishing festival)

PlatenPraten met Joop van Brakel (Nasmak)

 

DE POPEI januari 2019

Download PDF

Interview met capcap... cap

PlatenPraten met David Henry (Grim Tim)

 

DE POPEI december 2018

Download PDF

Interview met Komatsu

PlatenPraten met Tjerk & Paul (Loud Noise)

 

DE POPEI november 2018

Download PDF

Interview met Wolfendale

PlatenPraten met Ellenor Vora

 

DE POPEI oktober 2018

Download PDF

PlatenPraten met Siem Nozza (nachtburgemeester)

 

DE POPEI september 2018

Download PDF

Interview met Gramma

PlatenPraten met Kovacs

 

DE POPEI juni 2018

Download PDF

Interview met Embrace The Waves

PlatenPraten met Man From The South

 

DE POPEI mei 2018

Download PDF

Interview met The Reaction

PlatenPraten met Quintijn Lohman (Blue Collar Hotel + Tigre Blanco)

 

DE POPEI april 2018

Download PDF

Interview met VUUR (Anneke van Giersbergen + Johan van Stratum)

DE POPEI maart 2018

Download PDF

Interview met Bo\The Rude

PlatenPraten met Frankie Fuzz

 

DE POPEI februari 2018

Download PDF

Interview met Radar Men From The Moon

PlatenPraten met Maurice Truijens (Komatsu)

 

DE POPEI januari 2018

Download PDF

Interview met Sheverine

PlatenPraten met Marco Gelissen (An Evening With Knives)

 

DE POPEI december 2017
Download PDF

Interview met Dawn of Mankind
PlatenPraten met Kelly Kockelkoren (The Voice of Holland + MARCH)

 

DE POPEI november 2017

Download PDF

Interview met Hypergoods

PlatenPraten met Sander Waterschoot (Dynamo)

 

DE POPEI oktober 2017

Download PDF

Interview met MOOON

PlatenPraten met Mirjam Sieben (The Dirty Denims)

 

DE POPEI september 2017

Download PDF

Interview met Def Americans

PlatenPraten met Camilla Blue

DE POPEI juni 2017

Download PDF
Interview met Grim Tim

PlatenPraten met Elvin Usidame (programmeur Effenaar)

 

DE POPEI mei 2017
Download PDF

Interview met Björn van der Doelen

PlatenPraten met Woody Veneman

 

DE POPEI april 2017

Download PDF
Interview met Aidan & the Wild

PlatenPraten met Miriam Bekkers

 

DE POPEI maart 2017

Download PDF

Interview met Call It Off
PlatenPraten met Henk van Straten

 

DE POPEI februari 2017

Download PDF

Interview met The Golden Wonderboys

PlatenPraten met Ruud Borgers

 

DE POPEI januari 2017

Download PDF

Interview met The Dirty Denims

PlatenPraten met Remco Moonen-Emmerink (Velvet Music)

 

DE POPEI december 2016

Download PDF

Interview met Why Tony

PlatenPraten met Roel Blommers (PAUW en Studio POPEI)

 

DE POPEI november 2016

Download PDF

Interview met Zoo Children

PlatenPraten met Reno van der Looij (Eindhovenrockcity.nl)

 

DE POPEI oktober 2016

Download PDF

Interview met Mr. Guy Fox

PlatenPraten met Eefke Boelhouwers (Omroep Brabant)

 

DE POPEI september 2016

Download PDF

Interview met Heretic

PlatenPraten met Farida Lemouchi

 

DE POPEI juni 2016

Download PDF

Interview met Kiki Mettler

PlatenPraten met Robert Schaeffer (Effenaar)

 

DE POPEI mei 2016

Download PDF

Interview met The Moods

PlatenPraten met Bart Thunder (Blue Collar Hotel)

 

DE POPEI april 2016

Download PDF

Interview met lost/ctrl

PlatenPraten met Klyne

 

DE POPEI maart 2016

Download PDF

Interview met MOOON

PlatenPraten met Mozes and the Firstborn

 

DE POPEI februari 2016

Download PDF

Interview met Tamarin Desert

PlatenPraten met Estelle Stijkel (Bells of Youth en Popronde)

 

DE POPEI januari 2016

Download PDF

Interview met Tsar Bompa

PlatenPraten met Marco Roelofs (Effenaar)

 

DE POPEI december 2015

Download PDF

Interview met Op Zoek Naar Johan

PlatenPraten met Anneke van Giersbergen

 

DE POPEI november 2015

Download PDF

Interview met Ton Dekkers (FemME)

PlatenPraten met Peter van Elderen (Peter Pan Speedrock)

 

DE POPEI oktober 2015

Download PDF

Interview met Black-Bone

PlatenPraten met Rens Peters (3voor12/Eindhoven

 

DE POPEI september 2015

Download PDF

Interview met Candybar Planet

PlatenPraten met Matthijs Kropff (Lighttown Fidelity)

 

DE POPEI juni 2015

Download PDF

Interview met singer-songwriters Kiki, Joyce en Aidan

PlatenPraten met Ray Elpee

 

DE POPEI mei 2015

Download PDF

Interview met Sharon Kovacs

PlatenPraten met Dave van den Dries (Rock City Institute)

 

DE POPEI april 2015

Download PDF

Interview met In-Tension

PlatenPraten met Bertus Borgers

 

DE POPEI maart 2015

Download PDF

Interview met The Mariños

PlatenPraten met Paul Smits en Loes Dellevoet-Smits

 

DE POPEI februari 2015

Download PDF

Interview met Tamarin Desert

PlatenPraten met Patric Muris (3voor12/Eindhoven)

 

DE POPEI januari 2015

Download PDF

Interview met Man From The South

PlatenPraten met Martijn Oosterhuis

 

DE POPEI december 2014

Download PDF

Interview met Nouveau Veló

PlatenPraten met Tom Ketelaar (Effenaar)

 

DE POPEI november 2014

Download PDF

Interview met Grim Tim

PlatenPraten met Fred Sparringa

 

DE POPEI oktober 2014

Download PDF

Interview met No Waves & Sunrays

PlatenPraten met Candy Cane

 

DE POPEI september 2014

Download PDF

Interview met An Evening With Knives

PlatenPraten met Kapper Roland

 

DE POPEI juni 2014

Download PDF

Interview met Lookapony

PlatenPraten met Lady Aida en haar protegees

 

DE POPEI mei 2014

Download PDF

Interview met The 101's

PlatenPraten met Rob'a'billy

 

DE POPEI april 2014

Download PDF

Interview met Call It Off

PlatenPraten met Chris Hendriks

 

DE POPEI maart 2014

Download PDF

Interview met Iris Penning

PlatenPraten met Jean-Pierre Coumans

 

DE POPEI februari 2014

Download PDF

Interview met Long Life Heads
PlatenPraten met Marlon Kicken

 

DE POPEI januari 2014

Download PDF

Interview met The Dirty Denims

PlatenPraten met Daan Koch

 

DE POPEI december 2013

Download PDF

Interview met Mozes and the Firstborn
PlatenPraten met Michel Geelen

 

DE POPEI november 2013

Download PDF

Interview met James Wood

PlatenPraten met Joep van Son

 

DE POPEI oktober 2013

Download PDF

Interview met Marco Martens
PlatenPraten met Bjorn van der Doelen

 

DE POPEI september 2013

Download PDF

Interview met Hunting The Robot

PlatenPraten met Denvis