online samenspelen: jamkazam ervaringen van four and more

Vorige maand deelden we een blog over Jamkazam. Frido van der Blij liet ons weten dat hij inmiddels al een paar weken repeteert via Jamkazam. Ondanks dat we bij POPEI hebben aangekondigd dat je vanaf 2 juni weer in de ruimtes kunt repeteren, leek het ons erg interessant en vroegen we hem z'n ervaringen met ons te delen! Frido aan het woord:

 

Naast repeteren met Four and More doe ik zelf mee met vele jamsessies met muzikanten uit Duitsland, Denemarken, Italië, USA en Nederland. Ervaring is wisselend van zeer goed tot niet te doen. Dat laatste komt denk ik door het succes van Jamkazam en door het benodigd opschalen waar ze nu aan werken. De grootste groep waarmee ik in 1 sessie samen heb gezeten is ongeveer 9 muzikanten. 

 

Met onze band Four and More repeteren we al jaren eerst bij Muzikantenvereniging Paraplu en daarna bij POPEI op de donderdagavond. Door Corona moesten we op zoek naar een alternatief. Na een eerste niet succesvolle maar vermakelijke ervaring met Zoom kwamen we terecht bij Jamkazam.

 

1.jpg

 

Op 22 mrt maakte ik mijn account. Op de webpage kan je je profiel maken en daarna de software downloaden en installeren. In mijn geval op de iMac. Toen kwam het lastigste: hoe in te stellen? Je moet naast muzikant ook een beetje techisch en handig met computers zijn. Ik bespaar jullie de trial en error van een paar weken prutsen. Zie onderin de bevindingen voor het beste resultaat.

 

Mijn sessie ervaringen:

Ik heb tot nu toe in meedere sessies gespeeld van chaotisch met gepruts van instellingen/gear etc. maar ook zeer muzikale! Een hele avond gespeeld met een professionele gitarist die nu gedwongen ook thuis zit, een jazz combo uit Duitsland, Denemarken, Italië en mijzelf. Meerdere sessies met USA (vanwege de tijdzone vooral laat op de avond) en met UK en Portugal. Maar ook met onze bands uit Geldrop, Eindhoven, Waalre, Valkenswaard en Aarle-Rixtel/Waalre/Eindhoven. Ook af en toe met video, maar bij meerdere mensen is beter zonder want anders krijg je teveel last van latency (vertraging, rec.) of jitter (onregelmatigheden/storingen, red).

 

2.jpg

 

 

———————————//

Wat heb je nodig:

 

 • Een pc/laptop of (i)Mac(book)
 • Audiogear via usb (3) met 1 of meer ingangen. Met lage latency (<11 ms). Hier kan je veel geld aan uitgeven maar een Behringer met 2 kanalen voldoet al (ca. €48,-). Ik heb zelf een 4 kanaals.
 • Bij Mac werkt het meteen, bij Windows: installeer met ASIO driver (aanbevolen!).
 • Goede internetverbinding (liefst op de glasvezel).
 • Van je pc/Mac direct met je router verbinden (GEEN WIFI, dit verstoort elke sessie).
 • UPnP instellen op 'enable' op de router voor portforwarding, maar om zeker te weten dat je elke keer zelfde performance hebt is het handig om je pc/Mac een vast IP adres te geven en portforwarding op 12000/12001 in te stellen.
 • Doe daarna networktest in Jamkazam. Dan zie je hoeveel latency je hebt in je audiogear en met hoeveel je ca. in een sessie kan. In mijn geval 4 muzikanten met video of 8 muzikanten met alleen audio.
 • Setup van je inputs: hier kan je bijvoorbeeld op kanaal 1 je gitaar zetten en microfoon op 2. Je kan er al software plugins voor bijvoorbeeld distortion of galm op zetten.
 • Kies voor Voicechat je interne microfoon van je computer. Deze kan je dan later apart aan/uit zetten.
 • Eventueel nog toevoegen van een Midi device. Ik heb zo mijn Kawai MP5 elektrische piano aangesloten met software geluid (je kan VST/AU instrumenten kiezen bij plugins).
 • Klaar! Tijd voor een testdrive. Open nu een sessie met Create session.
 • Test nu uit of je instrumenten/microfoon goed klinken. Stel je audiogear in zodat het net niet clipt (rood lampje) bij hardste aanslag/geluid. Beste is met koptelefoon. Schakel direct monitoring 'off' of draai hierbij mix naar helemaal 'geluid via computer' zodat je hetzelfde geluid en latency hoort als rest van de band.
 • Op Jamkazam zie je links je monitorgeluid. Hier kan je instellen hoe hard je je zelf wil terughoren.
 • De middelste kolom geeft straks weer hoe hard je de anderen wil horen.
 • De meest rechtse kolom is voor de audiorecordings.
 • Als je klaar bent dan is het tijd voor de eerste sessie! Bij 'Find session' kan je een 'Open session' vinden. Probeer daar eerst maar want dan krijg je nog meer tips.
 • Nu wil je natuurlijk ook met je eigen band een sessie maken. Je kan bij 'Create session' kiezen voor een besloten (RSVP) sessie waar je dan je bandleden uitnodigt en instelt op wekelijks op een bepaalde tijd.
 • Klaar voor? Dan ben je er nog niet helemaal want je zult merken dat het de ene keer heel goed gaat en de andere keer zelfs helemaal niet. Het hangt sterk af van de drukte op internet tussen de bandleden (zogehete Peer-to-peer netwerk) en van de Jamkazam servers. Jamkazam is dankzij Corona nu zo snel gegroeid dat het vele aanpassingen heeft moeten doen, maar goed bezig!
 • Help ook Jamkazam met een vrijwillige donatie zodat ze hiermee door kunnen gaan.
 • Zit je nu op Jamkazam? Hier is een algemene chat waar veel mensen je graag op weg helpen. In de zoekfunctie kan je ook mijn naam vinden dan kan ik evt met je in een session meekijken in een voicechat. Mijn tijd is wel beperkt en in de avonduren aangezien mijn werk bij ASML gewoon 100% is blijven doorgaan want de hele wereld heeft immers chips nodig voor internet en online muziek maken!
   

3.jpg

 

 

Frido van der Blij

 

Bands: Four and More, GL-band en jamsessies

Instrumenten: basklarinet, piano, gitaar, bas

 

Setup

Computer: iMac

Audiogear: Behringer UMC404HD

Mic: clip on

Piano Kawai mp5 via midi

Gitaar/bas: via behringer

 

 

 

>> MIS GEEN TIPS MEER! KLIK HIER OM WEKELIJKS EEN NIEUWE MUZIKANTENTIP IN JE MAILBOX TE ONTVANGEN <<

Gepubliceerd op 14/05/2020

MUZIKANTENTIPS

 

Klik hier voor de Facebook-groep Fix Je Bizz, een community vol muzikanten die jou kunnen helpen met je zakelijke regelskills

 

MINIPOPBLAD DE POPEI